Mobiltelefoner för företag

När du som företagare skaffar en mobiltelefon vill du att den ska vara anpassad efter företaget. Om du till exempel är hantverkare bör du alltså skaffa en tålig mobiltelefon. Om du däremot sitter på ett kontor hela dagen finns inte det behovet.

För att hitta en mobiltelefon som du kan använda på ditt företag är det bäst att jämföra mobiltelefonerna. Innan du påbörjar din jämförelse bör du dock fundera på vilken typ av mobiltelefon du behöver.

Saker du ska tänka på innan du köper en mobiltelefon för företag.

  • Välj mobiltelefon efter behov. Om du arbetar som hantverkare behöver du inte köpa den senaste Iphone-telefonen. Då är det bättre att skaffa en tåligare mobiltelefon som är avsedd för den miljö du arbetar i. Välj en mobiltelefon som passar dina behov.
  • Bra batteritid. Om mobiltelefonen är en del i ditt dagliga arbete behöver den ha bra batteritid för att du ska kunna använda den så länge du behöver utan att behöva ladda den hela tiden. Batteriets kapacitet mäts i milliamperetimmar (mAh). En genomsnittlig mobiltelefon har en batterikapacitet på 2 000–3 000 mAh. Hur länge det räcker beror dock på mobiltelefonens storlek, prestanda och andra funktioner.
  • Bra ljudkvalitet. Sitter du ofta i samtal kan det vara bra med en mobiltelefon med bra ljudkvalitet. Det gör det lättare att höra den du pratar med. Dessutom kan det vara ett riktigt störningsmoment om ljudkvaliteten är dålig.
  • Lagringsutrymme. När du köper en jobbmobil kan du välja hur stort lagringsutrymme du ska ha. Om du lagrar många filer och dokument på mobiltelefonen kan det vara bra med ett stort lagringsutrymme. Om du däremot bara ringer samtal och sms:ar räcker troligtvis mindre lagringsutrymme.
  • Pris Har företaget en gräns för hur mycket mobiltelefonen får kosta är det något du får förhålla dig till. Det kan även påverka vilka alternativ som finns för dig.
Exempel: Iphone 11 har ett batteri på 3 046 mAh, vilket räcker i 11 timmar och 16 minuter i 4G-surfande. Iphone 11 Pro Max har i stället ett något större batteri på 3 190 mAh, men batteriet räcker trots det bara i 10 timmar och 24 minuter. Exakt hur länge ett mobilbatteri räcker beror på användning.

Jämför priserna för att hitta den billigaste mobiltelefonen för företaget

Mobiltelefoner kommer i många olika prisklasser. Hos vissa operatörer kan priset skilja sig kraftigt åt för exakt samma mobiltelefon. Därför bör du alltid jämföra priserna när du har hittat mobiltelefoner som skulle passa dig som företagare.

Om du gör en prisjämförelse och väljer den billigaste mobiltelefonen sparar du in pengar, samtidigt som du har en företagstelefon som passar din mobilanvändning.

En tålig mobiltelefon passar dig som är hantverkare

Har du ett jobb som hantverkare finns det risk för att din mobiltelefon råkar ut för lite hårdare tag. Då kan det vara bra att skaffa en mobiltelefon som är lite tåligare. Det finns vissa mobiltelefoner som är avsedda för dig som arbetar med yrken där mobiltelefonen kan få ta en del stryk.

Mobiltelefonerna är ofta tjockare och något mer otympliga än vanliga mobiltelefoner. Men det är just det som gör att mobiltelefonerna inte går sönder i första taget. Dessutom är de flesta tåliga mobiltelefonerna både damm- och vattentåliga.

Jobbar du på ett kontor behöver du inte vara lika orolig för att din mobiltelefon ska råka ut för några smällar. Däremot betyder inte det att din jobbmobil inte kan råka ut för någon skada. Därför kan det vara bra om du skaffar ett omfattande skydd till den. Skulle du tappa mobiltelefonen i marken kan ett mobilskydd förhindra skärmen från att spricka.

Mobiltelefoner med plats för dubbla simkort kan användas på jobbet och privat

Flera mobiltelefoner erbjuder något som kallas för dual sim. Det innebär att mobiltelefonen har två simkortsplatser. Det är en bra lösning för dig som vill ha en jobbmobil och en privat mobil. I stället för att släpa runt på två mobiltelefoner behöver du bara en.

Båda simkorten kommer att vara aktiva samtidigt och du kan själv bestämma vilket nummer du vill ringa och sms:a ifrån. Om du inte vill vara kontaktbar på ditt jobbnummer utanför arbetstid och vice versa kan du självklart stänga av det simkortet du inte använder. 

Köp mobiltelefonen tillsammans med företagsabonnemang

De flesta som köper mobiltelefoner till företaget gör det tillsammans med ett företagsabonnemang. Fördelen med det är att du kan få sänkt kostnad på din mobiltelefon. Nackdelen är i stället att du får en bindningstid på vanligtvis 24 månader. Under den tiden är du låst till operatören och kan inte byta eller säga upp ditt mobilabonnemang.

Innan du låser företagstelefonen till ett mobilabonnemang bör du ta reda på vilket företagsabonnemang som passar dig. Om du exempelvis använder mycket surf i arbetet behöver du ha tillgång till det i företagsabonnemanget.

Får jag göra avdrag när jag köper mobiltelefon till företaget?

När du skaffar en mobiltelefon för att använda i jobbet räknas det normalt som en förbrukningsinventarie. Det är något du får göra avdrag för när du sedan ska deklarera. Du bör dock vara vaksam eftersom du kan förmånsbeskattas om du använder din mobiltelefon privat.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltelefoner.se