Mobiltelefoner för synskadade

En mobiltelefon med en bra upplösning och tydligt gränssnitt är en förutsättning för att du som synskadad ska kunna nyttja din mobil fullt ut. Idag finns det flera olika modeller med olika funktioner som förenklar ditt mobilanvändare. Vilken modell du behöver beror helt enkelt på hur omfattande din synskada är.

Välj smartphone eller knapptelefon

För dig som synskadad finns det både smartphones och mobiltelefoner med knappar som är väl anpassade för din synnedsättning. Skillnaderna rent innehållsmässigt är dock stora. En smartphone har många fler funktioner än en vanlig knapptelefon. De har även utvecklats appar som ska hjälpa synskadade och med större skärmar blir text och ikoner lättare att se.

Den stora fördelen med knapptelefonen är istället knapparna. Dessa är betydligt lättare att använda än de virtuella knapparna som är i en smartphone. För dig som inte är intresserad av den senaste tekniken är det här ett bra val då du inte behöver betala för massa funktioner du inte använder dig av.

Men idag finns även mobiltillverkare som specialiserar sig på mobiltelefoner för synskadade. Dessa finns som både smartphones och knapptelefon. De innehåller vanligtvis många bra förinstallerade funktioner som kan hjälpa dig i vardagen. När det kommer till det övriga innehållet och funktioner du som mobilanvändare kan tänkas vilja ha finns det dock vissa brister med dessa typer av mobiler.

Tips! Till smartphones går det att ladda ned allt flera appar anpassade efter din synnedsättning.

Välj en mobil med hög skärmupplösning

Oavsett vad du är intresserad av för typ av mobiltelefon är det viktigt att den har en skärm med bra upplösning, inte enbart stor. Hur bra skärmen är kommer vara avgörande för i vilken utsträckning du kommer kunna använda mobilen. För en mobil med en skärmstorlek på fem tum räcker en upplösning på 1080p för att man inte ska kunna se pixlarna med blotta ögat. Du vill även säkerställa att du köper en mobiltelefon med ett gränssnitt som gör det enkelt för dig att navigera runt på mobiltelefonen.

Tips! Be att få testa mobilerna du är intresserad av innan du bestämmer dig.

Mobiltelefonerna varierar i pris

Hur mycket du behöver betala för din mobiltelefon beror helt på vilken du vill ha. För många synskadade kan en vanlig smartphone fungera bra förutsatt att skärmen är tillräckligt bra. Andra måste ha en knapptelefon för att kunna känna knapparna. I regel kan man dock säga att vanliga smartphones är dyrast medan gamla hederliga knapptelefoner är billigast.

Ångra ditt köp om du inte är nöjd

Vid mobilköp kan du ha ångerrätt. Det innebär att du i lugn och ro kan få en känsla för mobilen. Kanske upptäcker du efter ett par dagar att den inte uppfyller dina förhoppningar. Då vill du kunna ångra dig och få pengarna tillbaka. Ångerrätten är i 14 dagar men den gäller inte alltid.

Ångerrätten gäller förutsatt att du har:

  • Ingått avtal på distans, via telefon eller på internet.
  • Ingått avtalet utanför affärslokalen, till exempel under en tillfällig försäljning i ett köpcentrum.
  • Ingått avtal i affärslokalen men blivit kontaktad av försäljaren utanför butiken. Exempelvis att säljaren lockat med dig in i butiken där du sedan tecknat avtalet.

Du har däremot inte ångerrätt om du:

  • Ingått avtalet i butiken.
  • Ingått avtal utanför butiken till en totalkostnad av mindre än 400 kronor.
  • Ångrar dig efter ångerfristen på 14 dagar. Dagarna kan dock förlängas om du fått felaktig information.
Tänk på! Gäller inte ångerrätten kan du ändå ha möjlighet att frånträda avtalet om butiken du köpt mobiltelefonen i erbjuder öppet köp eller liknande.
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltelefoner.se