Mobiltelefoner med stor skärm

Sökresultat: 43 mobiltelefoner hittades

Sortera på

Filtrera

+ -
Produktnamn
Minne
16 GB 256 GB
Skärmstorlek
2.4 tum 10.1 tum
Egenskaper

Det ska du tänka på när du köper mobil med stor skärm

Mobiltelefoner med stora skärmar blir allt populärare. Men en större mobil behöver inte alltid innebära större text och ikoner, det beror till stora delar på skärmens format. För att du ska bli nöjd med din mobil räcker det inte med en stor skärm, kvaliteten på densamma måste också vara bra.

Skärmens format påverkar text och ikoners storlek

Det finns flera fördelar med en mobiltelefon med stor skärm, den mest självklara  – det blir lättare att se. I och med att användargränssnittet är detsamma oavsett skärmstorlek får du större text, ikoner och allt annat som syns på skärmen. Det vanligaste formatet på mobiler har varit 16:9, vilket indikerar att höjden är 16 niondelar av bredden. Men alla mobiler har inte samma format. Långsmala mobiltelefoner har blivit allt vanligare på senare år.

Att ha en stor skräm fyller, för många som ser lite sämre, en viktig funktion. Är det din försämrade syn som är anledningen till det nya mobilköpet är det extra viktigt att du tittar på formatet. En skräm som är 18,5:9 är visserligen större än en skärm som är 18:9, men bredden är densamma. Det innebär att text och ikoner kommer ha samma storlek bara det att mer text får plats på den längre skärmen.

Tänk på! En större skärm betyder inte större text och bild. Jämför skärmformaten!

Skärmens kvalitet förbättrar användandet

När du tittar på mobiltelefoner med stora skärmar ska du inte bara stirra dig blind på skärmstorleken. Upplösningen och ljusstyrkan kan göra stor skillnad i det dagliga användandet. Är en stor skärm viktigt för dig vill du även att den ska vara bra.

  • Ljusstyrkan. En ljusstark skärm kan göra mycket och göra det enklare för dig att se skärmen i starkt solljus. Det du ska hålla koll på i specifikationerna är "cd/m2" eller "nits". Har skärmen 400 nits gör det stor skillnad i mobilanvändandet utomhus. Men tyvärr brukar mobiltelefontillverkarna vara dåliga på att ange ljusstyrkan.
Tänk på! Hög ljusstyrka drar extra på batteriet.
  • Upplösningen. För en mobil med fem tums-skärm räcker 1080p för att inte kunna se pixlarna med blotta ögat. I mindre skärmar räcker vanligtvis 720p, och det fungerar helt okej i en fem tums-skärm också. En del mobiltillverkare kan sätta in ännu bättre skärmar i telefonerna men många gånger är det inte nödvändigt, förutsatt att du inte ska använda mobilen i ett par VR-glasögon exempelvis.
Tips! Testa mobiltelefonen för att se om du tycker skärmen är bra.

Mobiltelefoner med stora skärmar är mer ömtåliga

Det är vanligt att dagens mobiltelefoner har stora skärmar. Snyggt rent designmässigt men det innebär även att du måste vara mer försiktig. Mobilen är mer utsatt och kan lätt gå sönder om du tappar den. För att undvika detta bör du införskaffa dig ett bra skydd. Det finns många olika varianter. Alltifrån sådana som täcker hela mobilen till de som bara skyddar baksidan. Oavsett vilket skydd du köper förbättrar du mobiltelefonens chanser att klara ett fall utan att skärmen spricker.

Köp inte för stor mobil

Även om du tycker en stor mobiltelefon är snyggt bör du inte köpa större än du kan hantera. Vet du med dig att du går runt med den i fickan måste du se till att den får plats och inte riskerar att trilla ur. Har du små händer bör du inte heller köpa en för stor mobil. Den kan bli svårhanterlig vilket gör det lättare att tappa den. Vill det sig illa går den sönder.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka