Vi listar de populäraste operatörerna med mobiltelefoner

Här ovan ser du vår lista över operatörer som erbjuder mobiltelefoner med abonnemang. Klicka på den operatör som intresserar dig för att läsa vårt omdöme om deras mobilerbjudanden. Där kan du också se vilka mobiltelefoner som går att beställa hos den operatören.

Vilken är den bästa operatören med mobiler?

Att köpa mobil från en operatör är ofta en bra deal, eftersom du får den billigare med ett abonnemang. Men var gör du egentligen det bästa köpet? Svaret beror på flera faktorer och är till stor del personligt.

Den bästa operatören är därför där du kan få den mobiltelefon du vill ha med ett mobilabonnemang som passar dig, och till bästa möjliga pris. För att hitta det rätta alternativet behöver du jämföra operatörerna och deras erbjudanden.

Saker att jämföra mellan mobiloperatörer

 • Utbud på mobiltelefoner. Vissa operatörer har bara några, utvalda mobiler i sitt utbud. Andra har mobiler från alla tillverkare som är etablerade i Sverige.
 • Innehållet i abonnemangen. Abonnemangets innehåll ska motsvara hur du använder din telefon. Surfmängd är det du behöver fokusera på. Vill du kunna spara surf eller ta med dig data utomlands är det också saker att hålla utkik efter.
 • Priser. Här finns det många faktorer att väga in: priset på abonnemanget, priset på mobilen, månadskostnaden och totalkostnaden över tid. Väg alla delarna mot varandra för att hitta det mest prisvärda erbjudandet.
 • Bindningstid. När du köper mobil med abonnemang tillkommer allra oftast en bindningstid för båda. Kolla hur länge du är bunden till operatören och vad det innebär för avbetalningen på mobiltelefonen.
 • Täckning. Se till att operatören har täckning i ditt område. Annars kan du inte använda mobiltelefonen.
 • Kundtjänst. Får du problem med telefonen eller abonnemanget är det skönt att veta vart man kan vända sig. Därför är kundtjänstens bredd och kvalitet också viktigt att titta på.

Vilken operatör har bäst täckning?

Utöver deras erbjudanden på mobiler och abonnemang ska du förstås kolla upp vilken täckning operatörerna har. Den är A och O för att du ska kunna ha glädje av din nya mobiltelefon över huvud taget.

Telia har utsetts till operatören med bäst täckning flera gånger om. Deras nät täcker i stort sett hela Sverige och har mycket bra kvalitet.

Tips! Flera operatörer delar på samma nät. Exempelvis använder Halebop Telias nät, så du får lika bra täckning med båda de operatörerna.

Övriga nät är också i regel väldigt bra. Då gäller det bara att kolla så att nätet har täckning just där du kommer att använda din telefon. Varje operatör har en täckningskarta på sin webbplats, där du kan se var i Sverige du kan använda deras abonnemang.

Tele2 och Telenor delar stora delar av sitt nät. Även Comviq använder deras mobilnät som ett dotterbolag till Tele2. Tre har ett eget nät, som delas av lågprisoperatören Hallon. Det är dessvärre inte lika utbrett över hela Sverige som de andra operatörernas nät.

Hur vet jag om mobiltelefonen är låst till en operatör?

Om du köper en ny mobiltelefon i dag är den oftast inte låst till operatören. Det innebär att mobilen fungerar med simkort från vilken operatör som helst. Men det finns vissa tillfällen då du kan behöva låsa upp telefonen först.

Visste du? Sedan maj 2014 är det gratis att låsa upp en operatörslåst telefon, oavsett vilken operatör du har. Då ändrades nämligen lagen om elektronisk kommunikation.

Ett enkelt sätt att ta reda på om mobilen är operatörslåst är att helt enkelt testa sätta in ett simkort från någon annan operatör. Fungerar det är mobilen inte låst. 

Vissa operatörer har en tjänst på sin hemsida där du kan skriva in mobilens IMEI-nummer för att se om den är operatörslåst. Det numret kan du hitta på olika sätt.

Så hittar du IMEI-numret på din mobil

 • Knappa in *#06# i mobilens samtalsapp, så visas IMEI-numret på skärmen.
 • Iphone: IMEI-numret står på sidan av simkortshållaren om du tar ut den.
 • Logga in hos på ditt konto hos operatören.

Skulle telefonen vara operatörslåst är det helt gratis att låsa upp den. Hur du gör det varierar mellan operatörer; hos vissa kan du låsa upp mobilen själv via hemsidan, andra gånger måste du kontakta kundservice.

Hur gör jag för att byta mobiloperatör?

Vill du göra en bra deal på mobiltelefon hos en annan operatör? Följ dessa steg så kan du byta till din nya operatör utan konstigheter eller extra kostnader.

 1. Ta reda på om du har bindningstid. Först och främst behöver du veta om du har pågående bindningstid hos operatören du har nu. I så fall bör du inte byta förrän bindningstiden går ut, för att slippa extrakostnader.
 2. Kontakta din nya operatör. Kolla så att du kan byta abonnemang i samband med att ditt gamla löper ut. Ibland kan du bestämma datum i samband med beställningen, annars får du kontakta operatören. Kom ihåg att räkna med eventuell uppsägningstid på det gamla abonnemanget.
 3. Säg upp ditt gamla abonnemang. Avsluta abonnemanget du har hos den gamla operatören. Har du uppsägningstid kommer abonnemanget att löpa vidare tills den tiden är slut.