Hur bra är Tres erbjudanden på mobiltelefoner?

Tres mobilerbjudanden är väldigt flexibla. Du får inte bara välja abonnemang att köpa till, utan också hur länge du vill delbetala telefonen. Avbetalningstiden påverkar samtidigt inte totalkostnaden, så det är helt upp till dig vilket upplägg som passar dig bäst.

Priserna på Tres mobiler är överlag riktigt bra. Det finns operatörer som är billigare, men de flesta operatörer har dyrare pris än Tre för motsvarande erbjudanden. Extra bra är att du får rabatt på månadskostnaden hos Tre när du köper mobil och abonnemang tillsammans. 

Exempel: Mobilen du vill ha kostar 330 kronor i månaden om du delbetalar i 24 månader. Ett abonnemang med 15 GB hos Tre kostar 299 kronor per månad. Om du beställer båda samtidigt får du 100 kronor i kombinationsrabatt varje månad. Det betyder att totalkostnaden över de 24 månaderna blir 12 697 kronor i stället för 15 096 kronor. Du sparar cirka 2 400 kronor.

Utbudet hos Tre är det inte heller något fel på. De har alla de populäraste telefonerna från Apples, Samsungs, Huaweis, Xiaomis och Sonys senaste mobilserier. De erbjuder även Doros enklare mobiler för äldre.

Fördelar

  • Flexibel avbetalning på 12, 24 eller 36 månader
  • Rabatt på månadskostnaden
  • Erbjuder de senaste mobiltelefonerna

Nackdelar

  • Glest mellan surfmängderna

Hur bra är Tres abonnemang?

Du har fyra abonnemang att välja på till Tres mobiltelefoner. Surfmängderna sträcker sig från några få gigabyte upp till obegränsad surf, men saknar kanske några steg för att passa alla användare. Priserna är låga i jämförelse med andra större operatörer, men högre än hos lågprisoperatörerna som också erbjuder telefoner.

Ju större abonnemang du väljer, desto högre rabatt får du på månadskostnaden för abonnemang + mobil. Du kan dessutom justera surfmängden när du vill. Känner du för att öka på med surfen kan du alltså uppgradera abonnemangen till din befintliga mobil.

Hur bra täckning har telefoner med Tres abonnemang?

Tre har utmärkt täckning i sitt nät. Dessvärre är nätet inte särskilt utbrett geografiskt sett. Landsbygden och norra delarna av Sverige har inte särskilt bra tillgång till Tres nät. Den här operatören passar därför bäst för dig som bor i söder eller i större städer.

Du kan titta på Tres täckningskarta för att se hur utbrett deras 3G, 4G och 5G är där du bor.

Har jag bindningstid på Tres mobiltelefoner?

Själva abonnemangen hos Tre har egentligen ingen bindningstid. Men eftersom du tecknar det tillsammans med en mobiltelefon på avbetalning, blir du i praktiken bunden för hela avbetalningstiden.

Ifall du skulle säga upp ditt abonnemang kommer du nämligen att få en slutfaktura på hela mobilens återstående belopp. Då förlorar du också din rabatt som du får när du betalar abonnemang och mobil tillsammans.

Du kan alltså inte lämna Tre som abonnemangskund och fortsätta delbetala mobiltelefonen hos dem.

Kan jag byta min mobiltelefon hos Tre?

Nej, du kan inte byta mobiltelefon i den bemärkelsen att den nya ersätter den gamla. Du måste alltid betala av den gamla mobilen.

Däremot kan du delbetala flera mobiler samtidigt. Du kan alltså när som helst köpa en ny mobiltelefon hos Tre, även om du har avbetalningstid kvar på den gamla.

I så fall får du betala för båda telefonerna parallellt under en tid. Hos Tre kan du delbetala upp till fem mobiltelefoner på samma gång.

Exempel: Farid har 3 månaders avbetalning kvar på Samsung-mobilen han köpt hos Tre. Nu vill han beställa senaste Iphone hos Tre, utan att vänta ut avbetalningstiden. Han får då betala både för sin Samsung, sin Iphone och för abonnemanget under de 3 månaderna. Därefter betalar han bara för Iphone och abonnemang. Kombinationsrabatten för mobil plus abonnemang har han fortfarande kvar.

Du kan även lämna in din gamla mobiltelefon till återvinning hos Tre. Gör du det får du rabatt på ditt mobilabonnemang. I så fall ska du först värdera telefonen online genom att skriva in märke, modell och IMEI-nummer, som du hittar bland annat på förpackningen. Sedan tar du med mobilen till en Tre-butik.

Rabatten du får kan du dela upp på 6, 12 eller 24 månader, alternativt skänka till välgörenhet.

Är Tres telefoner operatörslåsta?

Nej, efter den 4 september 2018 är Tres mobiltelefoner inte operatörslåsta. Har du en äldre mobil än så som du köpt hos operatören kan du beställa upplåsning via Tres hemsida.

Hur lång leveranstid har Tre för mobiltelefoner?

Leveranstiden som Tre uppger för mobiler är 2–3 arbetsdagar. Det förutsätter förstås att telefonen du vill ha finns i lager. Gör den inte det uppger Tre ändå på beställningssidan hur långt fram i tiden mobilen beräknas kunna levereras. Den tydligheten är ett stort plus i kanten.

Hur fungerar avbetalning på mobiltelefon hos Tre?

Du har stor frihet att välja själv vilken avbetalningstid du vill ha på telefonen. Tre har alternativen 12, 24 och 36 månader. 

Avbetalningstiden påverkar inte priset på mobiltelefonen. Totalkostnaden blir alltså densamma oavsett hur lång tid du vill sprida ut betalningen på. Skillnaden är bara när du blir fri att byta till en annan operatörs abonnemang om du skulle vilja.

Det finns inget direktbetalningsalternativ angett på beställningssidan, så det får du i så fall kontakta operatören om i efterhand. Tänk bara på att du kan förlora mängdrabatten då, eftersom du inte betalar mobil och abonnemang tillsammans.

Hur bra är Tres kundtjänst?

Du kan både ringa till och chatta med Tre, vilket innebär att du kan få snabbt svar på dina frågor oavsett hur du föredrar att kommunicera med operatören. Mycket kring din beställning kan du dock ordna själv via dina kundsidor på Mitt3.

Vanliga frågor besvaras även på ett forum, både av personal som jobbar på Tre och av andra kunder.

Kort sagt är kundtjänsten omfattande och passar både den som vill ta reda på svaren själv och som vill ha mer personlig service från Tre.

Vanliga frågor om Tre

Kan jag köpa en Iphone hos Tre?

Ja, du kan hitta de mest aktuella Iphone-modellerna hos Tre.

Kan jag köpa en Samsung hos Tre?

Ja, Tre säljer de senaste mobilerna från Samsung

Kan jag byta mobiltelefon under bindningstiden hos Tre?

Du kan köpa en ny mobiltelefon under bindande avbetalningstid, men i så fall behöver du betala både den nya och den gamla telefonen parallellt ett tag.

Kan jag byta in min gamla mobiltelefon hos Tre?

Ja, du kan lämna in din gamla mobiltelefon och få rabatt på ditt mobilabonnemang hos Tre. I så fall ska du först värdera den på hemsidan och sedan lämna in den till en Tre-butik.

Hur låser jag upp en mobil från Tre?

Tre har en upplåsningstjänst på sin hemsida, där du skriver in IMEI-numret och följer instruktionerna för att låsa upp mobilen. Dock behöver du inte låsa upp en mobil från Tre om du har köpt den efter den 4 september 2018, för då är den inte operatörslåst.

Har Tre garanti på sina mobiler?

Det är mobiltillverkaren som står för garantin på Tres mobiltelefoner. Därför kan garantivillkoren variera för olika mobiler. Du kan hitta mer information om den i produktmanualen som följer med mobiltelefonen.

Erbjuder Tre försäkring till sina mobiltelefoner?

Ja, Tre erbjuder mobilförsäkringen 3Trygg. Den går att teckna i en Tre-butik inom 45 dagar efter köpet, om du tar med dig mobilen dit.

Har Tre mobiltelefoner för företag?

Ja, Tre erbjuder mobiltelefoner som du kan köpa tillsammans med ett företagsabonnemang 

Hur spärrar jag en mobiltelefon hos Tre?

Du behöver ringa Tres kundservice för att spärra din mobiltelefon.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobiltelefoner.se