Hur lagar man en trasig mobiltelefon?

Om du behöver laga din trasiga mobiltelefon är det i nio fall av tio bäst att lämna in den till en välrenommerad mobilreparatör. Det kan såklart bero på skadans omfattning, men eftersom en mobil har så små komponenter är det lite av ett vågspel att själv försöka laga luren.

Laga en spräckt skärm

En av de vanligaste skadorna på mobilen är en spräckt skärm. När det sker blir telefonen känsligare för yttre påfrestningar som vatten, värme och damm, vilket på sikt kan skada även andra viktiga funktioner i mobilen. För att undvika ännu dyrare reparationer ska du därför se till att laga en skadad skärm direkt. Kostnaderna för ett skärmbyte kan variera beroende på skadans omfattning, men även vilken slags mobiltelefon det gäller.

Vad kan man själv göra när skärmen går sönder?

Kontrollera om mobilens touchfunktion fortfarande fungerar, men ta det försiktigt. Är glaset krossat kan du skära dig ordentligt. Om telefonen verkar fungera kan det vara en god idé att ansluta den till din dator och ta en säkerhetskopia på allt innehåll. Telefonen kanske fungerar för tillfället, men om andra funktioner har skadats kan det gå snabbt utför.

Kolla sedan om din hemförsäkring även täcker mobiltelefoner och vad självrisken ligger på. Du kan även ta en titt i ditt abonnemangsavtal, om du tecknade det i samband med mobilköpet, och om du köpte en tilläggsförsäkring.

Ett batteribyte kan löna sig – både för plånboken och för miljön

Börjar batteriet sjunga på sista versen kan det vara lockande att helt enkelt köpa en ny mobil. Men faktum är att ett batteribyte kan vara relativt lätt fixat, och ett bra sätt att förlänga livslängden på en i övrigt fullt fungerande mobiltelefon. Ofta är det mer lönsamt än att köpa nytt – inte bara för plånboken utan även ur ett miljömässigt perspektiv. Priserna kan variera beroende på mobiltyp och modell.