Vikbara mobiler ligger på förpackning.Även 2023 väntas nedgångar på den globala smartphonemarknaden. Men nästa år sägs siffrorna vända uppåt igen, mycket tack vare en ökad efterfrågan på 5G-mobiler och vikbara enheter. Foto: Framesira/Shutterstock.com

Rapporter

Det ser ut att bli fortsatt tufft för smartphonemarknaden under 2023, men 2024 väntas siffrorna gå uppåt igen. Enligt IDC ska en ökad efterfrågan på vikbara mobiler och mobiler med stöd för 5G driva upp försäljningen. Det skriver ComputerSweden.

Analysföretaget IDC har släppt en ny prognos som visar att den globala smartphoneförsäljningen kommer gå ner med 1,1 procent under året och landa på 1,19 miljarder sålda enheter.

Det är en rejäl revidering av deras tidigare prognoser då de räknade med 2,8 procent tillväxt under 2023. De fortsatt nedåtgående siffrorna ska framför allt bero på svag efterfrågan och det tuffa världsekonomiska läget.

Väntar sig en tillväxt på 5,9 procent 2024

Men 2024 väntar sig IDC att den globala marknaden kommer på fötter igen, och prognosen är en tillväxt på hela 5,9 procent. Nabila Popal, analytiker på IDC, säger att de till och med är övertygade om att den negativa trenden bryts nästa år och att marknaden börjar växa igen när vi har tagit oss igenom de kortsiktiga utmaningarna.

Behovet av uppdateringar på redan utvecklade marknader är stort, enligt Popal, och det finns även gott om utrymme att öka försäljningen på tillväxtmarknader.

5G och vikbart ska driva upp försäljningssiffrorna

En ökad efterfrågan på mobiler med 5G-stöd och vikbara mobiler sägs vara det som kommer driva upp försäljningssiffrorna framöver. 5G-mobiler väntas utgöra 62 procent av nyförsäljningen under 2023 och sedan öka till 83 procent år 2027.

Det vikbara segmentet väntas öka med hela 50 procent under 2023 och landa på upp mot 22 miljoner sålda enheter.