Vad ska jag tänka på när jag jämför mobiler?

När du jämför mobiler finns det vissa saker du kan ha i åtanke för att kunna göra ett så bra val som möjligt, och här nedan ser du några exempel.

Saker du bör titta på när du jämför mobiltelefoner

  • Funktioner. Det viktigaste av allt är att mobiltelefonen har funktioner och egenskaper som du efterfrågar. Ta reda på vilka mobiler som uppfyller dina krav på exempelvis kamera, lagringsutrymme, batteritid, användarvänlighet 
  • Prestanda. Använder du många krävande funktioner och spel behöver din mobiltelefon bra prestanda. Fundera på hur krävande din mobilanvändning är och jämför sedan mobilernas prestanda. I regel har dyrare telefoner bättre prestanda än billigare eftersom de klarar av mer krävande funktioner.
  • Storlek. Mobiltelefonens storlek påverkar hur lätt du kan hantera den i handen. Det blir även svårt att förvara den i fickan om den är för stor. Men är mobiltelefonen för liten kan det i stället vara svårt att se vad som händer på skärmen. Fundera över hur stor du vill att din mobiltelefon ska vara.
  • Operativsystem. De stora mobiltillverkarna använder antingen operativsystemet Android eller iOS. Vilket operativsystem du vill ha påverkar vilka mobiltelefoner du kan köpa. Apple använder iOS medan konkurrenter som Samsung, Huawei, Oneplus och Sony använder Android.
  • Pris. Mobiltelefoner finns i olika prisklasser. Därför är det bra om du redan på förhand bestämmer dig för hur mycket du är beredd att betala för din mobiltelefon.

Jämför priserna och hitta mobilen som ger mest för pengarna

När du jämför mobiler vill du hitta den som passar dig allra bäst. Men du vill inte heller betala mer än nödvändigt för mobiltelefonen. Därför bör du alltid jämföra priserna när du har fått fram vilka mobiltelefoner som lever upp till dina övriga kriterier. Eftersom du jämför priserna kan du vara säker på att du köper den mobiltelefonen du vill ha men till det lägsta priset.

Ett tips är att hålla utkik efter kampanjer hos operatörerna, exempelvis under Black Friday, Cyber Monday eller andra högtider, eftersom du då kan fynda mobiltelefoner till riktigt bra priser. Även här är det såklart viktigt att du jämför telefoner som motsvarar dina behov och önskemål för att kunna göra ett så bra val som möjligt.

Köp en mobil som ger dig funktionerna du söker

Det är viktigt att du bara jämför mobiltelefoner som uppfyller dina krav. Du vill att mobiltelefonen ska ha alla funktioner som du efterfrågar. Det kan handla om en bra kamera, stöd för dual sim, Face ID, gps eller något annat som du tycker är viktigt.

Operatörerna säljer både Iphones och Android-mobiler

Hos landets mobiloperatörer hittar du mobiler från många olika tillverkare. De flesta operatörer som säljer mobiltelefoner erbjuder de senaste Iphone-, Huawei-, Samsung- och Sony-modellerna. Du hittar dessutom föregående års modeller från dessa mobiltillverkare.

Apples mobiltelefoner är populärast i Sverige

Apple är inte den mobiltillverkare som har flest marknadsandelar på den globala marknaden, utan på förstaplats hittar vi år efter år den sydkoreanska mobiljätten Samsung. I Sverige är det dock Iphone-modellerna som dominerar. Apples mobiltelefoner har varit populärast i många år, även om både Samsung och Huawei lockar till sig allt fler svenska användare. Det har egentligen inte spelat någon roll vilka modeller Apple har lanserat, Iphone har alltid legat i topp.

Att Iphone är populärast betyder dock inte att mobiltelefonerna är bäst. Många experter och testare har på senare år rankat vissa Samsung- och Huawei-telefoner högre än Iphones modeller. Dessutom är Iphones i regel mycket dyrare än vad Samsung och Huaweis mobiltelefoner är.

Köp mobiltelefonen med mobilabonnemang och spara pengar

När du köper en mobiltelefon med ett mobilabonnemang kan du spara pengar. Vanligtvis får du rabatt på mobiltelefonen. Hur mycket du kan spara varierar mellan olika modeller och operatörer.

Däremot får du ofta en bindningstid på 24 månader. Under den tiden kan du inte byta mobilabonnemang. Därför är det viktigt att välja ett mobilabonnemang som passar dig.

Ska jag teckna en försäkring till min mobiltelefon?

Om du ska teckna en försäkring till mobiltelefonen eller inte är upp till dig att avgöra. Det kan dock vara bra att veta att en mobilförsäkring kan vara väldigt dyr att teckna. Oftast är det bäst att bara teckna en allriskförsäkring på hemförsäkringen. Det skyddar exempelvis om du skulle tappa din mobiltelefon så den går sönder. Allriskskyddet täcker dessutom fler produkter än bara din mobiltelefon.

Tänk på! Det första året täcks du alltid av garantin som skyddar mot exempelvis funktions- och fabrikationsfel.

Nackdelen med att förlita sig på hemförsäkringen är att självrisken är ganska hög. De flesta produktförsäkringarna har en väldigt låg självrisk eller ingen alls.