Mobiltelefoner med stöd för 5G

Filtrera

+ -
Produktnamn
Utrymme
4 GB 1024 GB
Skärmstorlek
2.4 tum 10.1 tum
Egenskaper

Beställ ##OPERATOR## ##ABONNEMANG## mobilabonnemang

Utrullningen av 5G går förvisso i något saktare mak här på våra nordliga breddgrader, men i många delar av världen (och håll ut, snart även i Sverige) är femte generationens nätverk mer eller mindre en självklarhet. Men för att du ska kunna koppla upp dig och surfa i de höga 5G-hastigheterna behöver du bland annat en mobiltelefon med 5G-stöd. Vi hjälper dig hitta den bästa just för dig.

Vilka mobiltelefoner har stöd för 5G?

I dagsläget har i stort sett alla de största mobiltillverkarna lanserat en eller flera telefonmodeller med 5G-stöd. Samsung var tidiga på bollen och kan erbjuda flera 5G-mobiler i olika serier, medan du som hängivet fan av Apple "bara" har modellerna i den nya Iphone 12-serien att välja mellan.

Samsung-mobiler med stöd för 5G är till exempel

  • Galaxy S20 Plus 5G
  • Galaxy S20 Ultra 5G
  • Galaxy Note 20 Ultra 5G
  • Galaxy Note 20 5G
  • Galaxy Z Fold2 5G
  • Galaxy X Flip 5G
  • Galaxy A42 5G

Även Oneplus har flera 5G-mobiler i sitt sortiment. Till exempel som Oneplus 8T 5G, Oneplus 8 Pro och Oneplus Nord. Hos Motorola finns Edge 5G och Edge Plus 5G, och Huawei kan till exempel erbjuda Mate XS, P40 Pro och P40 5G. Du som har siktet inställt på en 5G-mobil från Xiaomi eller Sony kan titta närmre på modellerna i Xiaomi Mi 10-serien eller Sony Xperia 1 II.

Tänk på! För att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet behöver du förutom en 5G-mobil även ha ett abonnemang eller kontantkort med stöd för 5G hos en operatör som har ett 5G-nät.

Under 2021 kommer flera mobiler med 5G-stöd att se dagens ljus. Många ser till exempel fram emot Samsungs lansering av Galaxy S21, S21 Plus och värstingmodellen S21 Ultra. Det är inte heller helt orimligt att tro att de beryktade Iphone-modellerna i 13-serien kommer utrustade med 5G, men det återstår att se under senare delen av året.

Vilken är den bästa mobiltelefonen med stöd för 5G?

Enligt flera olika mobiltestare, till exempel Techradar och Soluno är det för närvarande Samsung Galaxy S20 och S20 Plus som kammar hem förstaplaceringen på listan över de bästa 5G-mobilerna på marknaden. Den stora nackdelen är dock de höga priserna, vilket tyvärr också är fallet med utmanaren Iphone 12 Pro. Oneplus 8 Pro och Motorola Edge Plus placerar sig också högt upp på topplistan, och här kommer du lite billigare undan.

I takt med att 5G-tekniken blir vanligare förväntas priserna på 5G-utrustade mobiler att sjunka, men än så länge är de alltså relativt dyra.

Vilka fördelar har mobiler med 5G-stöd?

Fördelarna med en mobil som har stöd för 5G handlar framför allt om hastigheter, till exempel kortare svarstider och snabbare uppkoppling. När operatörerna fått tillgång till de riktiga 5G-frekvenserna blir det möjligt att nå hastigheter upp till tio gånger snabbare än vad dagens 4G-nät kan erbjuda.

En 5G-mobil kan även erbjuda större kapacitet och datamängder från flera olika enheter, vilket innebär färre störningar när det gäller uppkoppling och kommunikation.

Erbjuder alla operatörer mobiltelefoner med 5G-stöd?

De allra flesta operatörer, det vill säga de som erbjuder mobiltelefoner överhuvudtaget, har i dagsläget ett par mobiler med 5G-stöd i sitt sortiment. De större operatörerna, till exempel Telia, Telenor, Tele2 och Tre, har något fler 5G-modeller att välja mellan, men även de mindre, som Comviq, Halebop, Hallon och Fibio har ett bra utbud.

Är 5G-mobiler dyrare än andra mobiler?

5G-mobiler är fortfarande något dyrare än mobiler utan 5G, men allt eftersom tekniken blir mer etablerad beräknas priserna att sjunka något. När du köper en 5G-mobil är det ju i regel en av tillverkarens toppmodeller som även utan 5G förmodligen legat rätt högt på prislistan.

Men precis som för andra mobiltelefoner kan du komma lite billigare undan genom att köpa din 5G-mobil tillsammans med ett mobilabonnemang hos din operatör.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka