Vilka mobiltelefoner har stöd för 5G?

I dagsläget har i stort sett alla de största mobiltillverkarna lanserat en eller flera telefonmodeller med 5G-stöd. Samsung var tidiga på bollen och kan erbjuda flera 5G-mobiler i olika serier, medan du som helst använder Apple har modellerna i Iphone 12- och 13-serien att välja mellan.

Även Oneplus har flera 5G-mobiler i sitt sortiment. Till exempel som Oneplus 8T 5G, Oneplus 8 Pro och Oneplus 9-serien. Hos Motorola finns Edge 5G och Edge Plus 5G, och Huawei kan till exempel erbjuda Mate XS, P40 Pro och P40 5G. Du som har siktet inställt på en 5G-mobil från Xiaomi kan till exempel titta närmre på modellerna i Xiaomi Mi 10- eller 11-serien, och om du är Sony-fantast är Xperia 1 III eller Xperia 5 III två bra alternativ.

Tänk på! För att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet behöver du förutom en 5G-mobil även ha ett abonnemang eller kontantkort med stöd för 5G hos en operatör som har ett 5G-nät.

Just nu så lanseras 5G-mobiler på löpande band, men några av de mest intressanta nyheterna är ju helt klart modellerna i Apples nya Iphone 13-serie. Iphone 13 och Iphone 13 Mini är seriens lite enklare (och billigare) modeller, medan Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max är lyxvarianterna. Men oavsett vilken modell som passar dina behov och din plånbok bäst så får du en telefon med hög prestanda och stöd för 5G.

Vilken är den bästa mobiltelefonen med stöd för 5G?

Enligt flertalet internationella mobiltestare, till exempel Tom’s Guide, så är det Apples nya värsting Iphone 13 Pro Max som toppar listan över de bästa 5G-mobilerna just nu. På en andraplats hittar vi Samsung Galaxy S21 Ultra. Nackdelen med dessa premiummobiler är såklart de höga priserna. Så om du inte vill gräva ett alltför djupt hål i plånboken är Iphone 13 (standardmodellen) eller Samsung Galaxy A32 5G riktigt bra alternativ.

Vilka fördelar har mobiler med 5G-stöd?

Fördelarna med en mobil som har stöd för 5G handlar framför allt om hastigheter, till exempel kortare svarstider och snabbare uppkoppling. När operatörerna fått tillgång till de riktiga 5G-frekvenserna blir det möjligt att nå hastigheter upp till tio gånger snabbare än vad dagens 4G-nät kan erbjuda.

En 5G-mobil kan även erbjuda större kapacitet och datamängder från flera olika enheter, vilket innebär färre störningar när det gäller uppkoppling och kommunikation.

Erbjuder alla operatörer mobiltelefoner med 5G-stöd?

De allra flesta operatörer, det vill säga de som erbjuder mobiltelefoner överhuvudtaget, har i dagsläget ett par mobiler med 5G-stöd i sitt sortiment. De större operatörerna, till exempel Telia, Telenor, Tele2 och Tre, har något fler 5G-modeller att välja mellan, men även de mindre, som Comviq, Halebop, Hallon och Fibio har ett bra utbud.

Är 5G-mobiler dyrare än andra mobiler?

5G-mobiler är fortfarande något dyrare än mobiler utan 5G, men allt eftersom tekniken blir mer etablerad beräknas priserna att sjunka något. När du köper en 5G-mobil är det ju i regel en av tillverkarens toppmodeller som även utan 5G förmodligen legat rätt högt på prislistan.