Vilken vikbar mobiltelefon bör jag välja?

Du hittar en bra vikbar mobiltelefon genom att jämföra mobiltelefonerna med varandra. Då kan du lätt se vilken mobiltelefon som passar dig och dina behov.

De som köper vikbara mobiltelefoner köper vanligtvis inte en ny mobiltelefon vartannat år. Därför är det extra viktigt att du verkligen funderar på vilken typ av mobiltelefon du vill ha. Gör du inte det finns det risk för att du inte blir nöjd med ditt val.

Det här bör du tänka på när du jämför vikbara mobiltelefoner

  • Skärm- och knappstorlek. På vikbara mobiltelefoner är skärmen och knapparna små. Försök hitta en mobiltelefon som inte känns för liten och begränsar dina användningsmöjligheter. Det är framför allt viktigt om du har dålig syn. Är skärmen och knapparna för små kan du få svårt att använda mobiltelefonen.
  • Bildskärmskvalitet. Bildskärmen är inte lika bra på vikbara mobiltelefoner som på smartphones. Därför blir det extra viktigt att du väljer en mobiltelefon med en så bra bildskärm som möjligt. Det gör det lättare att se innehållet på skärmen. Kvaliteten på bildskärmen blir ännu viktigare om du har nedsatt syn.
  • Batteritid. Eftersom vikbara mobiltelefoner inte har särskilt många funktioner är batteritiden bra. Det finns helt enkelt inget i mobiltelefonen som slukar allt batteri. Trots det finns det skillnader mellan olika mobiltelefoner. Därför kan det vara bra att jämföra de vikbara mobiltelefonernas batterikapacitet. I mobiltelefonens specifikationer ser du batterikapaciteten angiven i mAh, milliamperetimmar.
  • Funktioner. Vikbara mobiltelefoner har inte så många funktioner. Därför blir det extra viktigt att funktionerna du använder finns med. Flera vikbara mobiltelefoner är utrustade med trygghetslarm. Är det en funktion du vill ha måste du se till att mobiltelefonen erbjuder det.

Jämför priserna på vikbara mobiltelefoner

När du har jämfört mobiltillverkarnas vikbara mobiltelefoner och vet vilka som passar dig ska du välja den som är billigast. Då har du en mobiltelefon som passar dig till det lägsta priset.

Anledningen till det låga priset är främst att mobiltelefonerna är mycket enkla mobiltelefoner och inte innehåller så många funktioner. Dessutom är den mer traditionella typen av mobiltelefon inte lika populär längre. I stället är det smartphones som dominerar mobilmarknaden.

Doro har vikbara mobiltelefoner som uppskattas av äldre

Det finns vikbara smartphones och så finns det vikbara knapptelefoner. Den senare varianten har funnits på mobilmarknaden under många år. Även om smartphones har tagit över finns det fortfarande en målgrupp som föredrar vanliga vikbara mobiltelefoner.

Många äldre uppskattar vikbara mobiltelefoner, och då framför allt sådana från mobiltillverkaren Doro. Mobiltelefonerna är anpassade efter en äldre målgrupp både vad gäller design och egenskaper. De vikbara mobiltelefonerna har knappar som är lätta att se, ljudet är högt och gränssnittet är tydligt. Det gör vikbara mobiltelefoner väl anpassade för personer med nedsatt syn och hörsel.

Vikbara mobiltelefoner har ganska få funktioner

Vikbara knapptelefoner är väldigt enkla. De har inte lika många funktioner som dagens smartphones. Du har exempelvis inte tillgång till några appar, och om det finns en kamera på mobiltelefonen är den väldigt enkel och kan inte alls mäta sig med kamerorna på smartphones.

Trots att mobiltelefonerna inte har jättemånga funktioner finns det modeller som har olika hjälpmedel för äldre som standard. Många vikbara mobiltelefoner är exempelvis utrustade med trygghetslarm vilket äldre ofta uppskattar.

Andra funktioner som brukar finnas i vikbara mobiltelefoner

  • GPS
  • Kamera
  • Webbläsare
  • E-post
  • Ficklampa

På andrahandsmarknaden finns vikbara mobiltelefoner till salu

Eftersom det har funnits vikbara mobiltelefoner på mobilmarknaden under flera år kan du hitta många begagnade mobiltelefoner.

Att vända sig till andrahandsmarknaden kan ha sina fördelar. Du sparar framför allt pengar på att köpa begagnat. Bara för att mobiltelefonen är begagnad behöver den inte vara i dåligt skick.

Många tillverkare har lanserat vikbara smartphones

Vikbara mobiltelefoner har funnits länge, men nu har även många tillverkare satsat stort på vikbara smartphones. Samsung har till exempel Galaxy Z Flip och Galaxy Z Fold 2, och Motorola den omtalade Razr. Och priserna på vikbara smartphones är betydligt högre än på vikbara knapptelefoner.

Royale lanserade världens första vikbara smartphone

Samsung och Huawei var två stora konkurrenter med målet att lansera den första vikbara smartphonen. Men ingen av mobiltillverkarna hann först. Den första vikbara smartphonen lanserades i stället av startupföretaget Royale. Modellen Flexpai har en skärmstorlek på 7,8 tum i öppet läge och viks på mitten.

Även om Royale var först med en vikbar smartphone var det stor skillnad i kvalitet i jämförelse med andra mobiltillverkares flaggskeppstelefoner.