Så väljer du rätt mobiltelefon till ditt barn

När du är på jakt efter en mobiltelefon till ditt barn är det flera saker du ska tänka på för att göra ett bra val. Du vill hitta en mobiltelefon som passar ditt barns behov. För att hitta den bästa tänkbara mobiltelefonen bör du jämföra mobiltelefonerna.

När du jämför bör du titta på följande saker

  • Rimlig storlek. Barn har mindre händer än vuxna vilket kan göra det svårt att hålla i en mobiltelefon. Se därför till att köpa en mobiltelefon som inte är för stor. Annars kanske ditt barn tappar den i marken.
  • Bra batteritid. Ditt barn bör alltid kunna kontakta dig. Därför bör du köpa en mobiltelefon med bra batteritid.
  • Nödvändiga funktioner. Olika mobiltelefoner kommer med olika funktioner. Välj en mobiltelefon som har funktionerna som ditt barn vill ha.
  • Prisvärd. När du köper en mobiltelefon till ditt barn vill du att den ska vara prisvärd. Därför bör du jämföra priserna på olika mobiltelefoner för att se vilken som är billigast.

Du bör även bestämma dig för vilket mobilabonnemang som passar till ditt barn. Du kan ofta få rabatt på mobiltelefonen om du köper den med ett mobilabonnemang. Däremot blir du låst till operatören – oftast i 24 månader.

Välj en enkel mobiltelefon till ditt barn

Vilken mobiltelefon ditt barn behöver beror så klart på barnets behov. Mobiltelefonen bör ha de funktioner som ditt barn använder. Mindre barn brukar klara sig med en enkel mobiltelefon, och är det barnets första mobiltelefon behöver du i stort sett bara se till att det går snabbt och lätt att ringa och skicka sms. Ju äldre barnet blir, desto fler funktioner bör mobiltelefonen ha så då kan ni ju fundera på att uppgradera till en något mer avancerad modell.

Barn behöver inte de senaste modellerna

Ska du köpa en mobiltelefon till ett mindre barn behöver du inte köpa den senaste modellen. Barn behöver sällan en sprillans ny telefon. Ofta finns det minst lika bra mobiltelefoner som är några år äldre.

Yngre barn är ofta mer oförsiktiga än vuxna. Därför är det dumt att köpa den senaste modellen av en telefon som ditt barn sedan kan råka tappa eller ha sönder på något annat sätt.

Tips! Köp ett mobilskal till mobiltelefonen för att skydda den från att gå sönder.

När ska barn få sin första mobiltelefon?

När ditt barn ska få sin första mobiltelefon är upp till dig som förälder att avgöra. I Sverige har drygt hälften av alla 7–8-åringar en mobiltelefon.

Det kan vara bra att skaffa en mobiltelefon till ditt barn när det finns behov av det. Ett exempel då det kan vara bra med en mobiltelefon för ditt barn är om han eller hon går hem själv från skolan. Då kan det vara bra om du kan komma i kontakt med ditt barn när han eller hon har kommit hem.

Mobiltelefon är en trygghet för ditt barn

Många föräldrar undrar när det är dags att köpa den första mobiltelefonen till sitt barn. Det finns inget tydligt svar på den frågan, utan det är upp till var och en. Men det kan vara bra med en mobiltelefon även för småbarn. Det ger nämligen en trygghet.

Om ditt barn har en mobiltelefon kan du kontakta honom eller henne när det behövs. Barnet kan också själv meddela var han eller hon befinner sig. Det är särskilt bra om ditt barn skulle hamna i en situation där han eller hon behöver kalla på hjälp.

Vissa mobiltelefoner har föräldrakontroll

Många mobiltelefoner har i dag verktyg som gör att du kan få bättre koll på ditt barns mobiltelefonanvändande. I en del mobiltelefoner finns det inställningar som gör att du till exempel kan ställa in vilka tider det går att surfa. Du kan även hindra barnet från att köpa appar och spel hur som helst.

Med en sådan föräldrakontroll kan du skydda ditt barn från att ta del av information som du inte anser är lämplig. Du riskerar inte heller att få hem en skyhög mobilräkning på grund av att ditt barn har köpt hem spel till mobiltelefonen.

Köp en begagnad mobiltelefon billigt till ditt barn

Fundera på om du kan köpa en begagnad mobiltelefon till ditt barn. En begagnad mobiltelefon behöver inte vara sämre än en ny, men du kan spara många tusenlappar.

Begagnade mobiltelefoner finns i dag i flera olika skick. En del mobiltelefoner säljs i okej skick, vilket ofta innefattar en mobiltelefon med synliga tecken på användning, exempelvis i form av repor. Men det finns även mobiltelefoner som är i nyskick. Då finns det inga synliga tecken på att mobiltelefonen har använts av någon annan. Ju sämre skick mobiltelefonen är i, desto mer pengar kan du spara.

Bör jag teckna en försäkring på mobiltelefonen?

Det är upp till dig att avgöra om du ska teckna en separat mobilförsäkring eller inte. Det kan dock vara bra att veta att en mobilförsäkring inte alltid är så lönsam.

En produktförsäkring kan ofta kosta upp till 30 procent av mobiltelefonens värde. Om en mobiltelefon kostar 6 000 kronor är det 2 000 kronor för bara försäkringen. Det betalar du alltså för en skada som inte nödvändigtvis kommer att hända.

Som konsument har du alltid ett års garanti på mobiltelefoner för funktions- och fabrikationsfel. Säljarna lyfter ofta fram att försäkringen skyddar mot otursskador, till exempel om du tappar mobiltelefonen i golvet. Men då är det bättre att teckna en allriskförsäkring på hemförsäkringen, om du inte redan har det. Då skyddar du dessutom fler produkter än bara din mobiltelefon.

Tänk på! Hemförsäkringen har ofta högre självrisk än en produktförsäkring.

Ett tips är att ta reda på vad du kan få ut från din hemförsäkring och jämföra det med försäkringen för mobiltelefonen. Därefter kan du fatta ett beslut om vad som passar bäst för dig och ditt barn.