Så hittar du en bra liten mobiltelefon

För att hitta en mindre mobil som passar dig bäst måste du jämföra utbudet på marknaden. Innan du börjar jämföra bör du dock fundera på vad du är ute efter.

  • Skärmstorlek på under 6 tum. Vad som är en liten skärm är något av en definitionsfråga. Välj den minsta skärmstorleken som du känner dig bekväm med. 
  • Endast nödvändiga funktioner. Vanligtvis har små mobiltelefoner färre funktioner än större mobiltelefoner. Därför kan det vara bra om du funderar över vilka funktioner som är viktigast för dig och väljer mobiltelefon utifrån det.
  • Jämför priser. Hur mycket en mobiltelefon kostar varierar mellan olika märken. Sätt en budget på hur mycket pengar du är beredd att lägga på din mobiltelefon.

Jämför priserna och välj den billigaste

När du har kommit fram till vilken typ av mobiltelefon du vill ha kan du jämföra priserna på de mobiltelefoner som lever upp till dina kriterier. Det finns mycket pengar att spara på att göra en prisjämförelse. Prisskillnaden kan vara flera hundra kronor i månaden mellan vissa modeller.

Små mobiltelefoner har oftast färre funktioner

Det som vanligtvis skiljer små mobiltelefoner från större är funktionerna. Ju större en mobiltelefon är, desto mer teknik kan man fylla den med. Mobiltillverkarna satsar allt mer på sina större mobiltelefoner och det märks sett till vilka funktioner mobiltelefonerna har.

Många mobiltillverkare gör en mobiltelefon med liten skärm och en med stor skärm av samma modell. Apple har till exempel både Iphone 11 Pro och 11 Pro Max medan Samsung har Galxy S10 och Galaxy S10+.

Förutom skillnaden i skärmstorlek har de större mobiltelefonerna något fler funktioner. Det kan bland annat röra sig om en bättre kamera i den stora mobiltelefonen än i den lilla.

Små mobiltelefoner är ofta billigare än stora

Eftersom små mobiltelefoner inte har lika många funktioner som mobiltelefoner med större skärmar brukar även priset skilja sig åt.

Om en mobiltelefon finns i olika storlekar är den största alltid den dyraste. Däremot behöver en liten mobiltelefon inte alltid vara billigare än en stor. Det beror på vilken mobiltillverkare som har gjort mobiltelefonen och vilken modell det rör sig om.

Smidigare med en liten mobiltelefon

Den stora fördelen med mindre mobiltelefoner är att de är smidiga. Det är lätt att använda mobiltelefonen eftersom den utan problem får plats i handen.

Dessutom är de mycket lättare att ta med sig. En liten mobiltelefon får plats i både byxfickorna, väskan eller jackan. Det blir aldrig ett problem att ta med sig en liten mobiltelefon tack vare hur smidig den är.

Mobiltelefoner med liten skärm passar barn

Eftersom mobiltelefoner med liten skärm är så smidiga passar de utmärkt till barn. Barn har mindre händer än vuxna, vilket gör det svårt att hantera stora mobiltelefoner. En liten mobiltelefon passar då utmärkt.

Små mobiltelefoner är inte heller lika ömtåliga som större mobiltelefoner. Eftersom skärmen är mindre minskar risken att den ska spricka om barnet tappar den. Barn är generellt mer oförsiktiga än vad vuxna är.

Seniormobiler har ofta liten skärm och knappar

En del mobiltillverkare riktar sin sig på mobiltelefoner till äldre. Den typen av mobiltelefoner har ofta mindre skärmar än de allra största mobiltelefonerna på marknaden. Trots detta är skärmarna mycket bra och passar bra för t.ex. personer med nedsatt syn.

Seniormobiler finns som både smartphones och vanliga mobiltelefoner med knappar. Knapptelefonerna har minst skärmar, men det finns även smartphones med förhållandevis små skärmar.

Vanligare förr med små mobiltelefoner

När de första smartphone-telefonerna lanserades i början av 2000-talet var skärmstorleken på runt 4,7 tum. Då ansågs skärmstorleken vara för stor och många ställde sig frågande till om man skulle kunna hantera sin smartphone med en hand.

Efter det har utvecklingen fortsatt framåt, och i dag är det inte så vanligt med så små mobiltelefoner. I stället ser vi mobiltelefoner med skärmstorlekar kring 6 tum.