Så hittar du en tålig mobiltelefon som håller länge

När du letar efter en tålig mobiltelefon vill du att den ska passa dig. Om du till exempel använder mobiltelefonen i arbetet vill du att den ska fungera bra i ditt jobb. Tycker du om friluftsliv vill du att mobiltelefonen ska vara enkel att ta med sig utan att du ska behöva oroa dig för att den går sönder.

Tåliga mobiltelefoner har olika egenskaper, precis som vanliga mobiltelefoner. Därför kan det vara bra att jämföra mobiltelefonerna för att hitta den som passar dig bäst. Innan du gör det behöver du bara veta vad du är ute efter.

Saker du måste fundera på innan du jämför tåliga mobiltelefoner

 • Damm- och vattentålig. Alla mobiltelefoner får en IP-klassificering som visar hur damm- och vattentålig mobiltelefonen är. Fundera på hur viktigt det är för dig med en helt damm- och vattentålig mobiltelefon och välj mobiltelefon efter det.
 • Smartphone eller knapptelefon. Tåliga mobiltelefoner finns både som vanliga mobiltelefoner med knappar och som smartphones. Vad som är bäst är en smaksak. Välj det som känns bäst för dig.
 • Bra batteritid. Oavsett om du använder mobiltelefonen på jobbet eller vandringssemestern vill du att den har bra batteritid. Det gäller särskilt om du använder den på platser där du inte kan ladda mobiltelefonen. Olika mobiltelefoner har olika bra batteritid. I mobiltelefonens specifikationer står batterikapaciteten angiven i milliamperetimmar, mAh. Ju högre siffra, desto högre kapacitet har batteriet.
 • Mobiltelefonens funktioner. Precis som med vilka mobiltelefoner som helst innehåller tåliga mobiltelefoner en rad olika egenskaper och funktioner. Välj en mobiltelefon som har de funktioner och egenskaper som är viktigast för dig.

Jämför priserna och hitta den billigaste tåliga mobiltelefonen

Precis som med vilka mobiltelefoner som helst kommer tåliga mobiler i olika prisklasser. När du vet vilka mobiltelefoner som lever upp till dina krav bör du jämföra priserna och välja telefonen som ger dig mest för pengarna. Då får du den billigaste mobiltelefonen på marknaden, som dessutom uppfyller alla dina krav.

Tåliga mobiltelefoner passar hantverkare och dig som lever aktivt

Tåliga mobiltelefoner är det självklara valet för dig som arbetar som hantverkare. Då har du den optimala jobbtelefonen som klarar av att ta en del stryk. Mobiltelefonerna är inte bara damm- och vattentåliga, de är även resistenta mot slag. Men en så pass arbetstålig mobiltelefon passar inte bara dig som har ett fysiskt arbete. Mobiltelefonerna passar minst lika bra för dig som lever ett aktivt liv.

Tycker du om att vandra i skogen, klättra i berg, eller göra något annat fysiskt på din fritid är en tålig mobiltelefon något för dig. Du kan ha med dig mobiltelefonen utan att behöva vara rädd att den ska gå sönder om den ramlar ur fickan.

Tåliga mobiltelefoner är damm- och vattentåliga

För att en mobiltelefon överhuvudtaget ska kunna anses vara tålig måste den kunna klara av att stå emot både väta och damm. Hur damm- och vattentålig en mobiltelefon är mäts genom en IP-klassificering, eller kapslingsklass som det egentligen heter.

Klassificeringen står skriven som IP följt av två siffror. Den första siffran visar hur damm- eller partikeltålig mobiltelefonen är. Partikelskyddet visas på en skala där 0 är sämst och 6 är bäst. Den andra siffran anger mobiltelefonens vätskeskydd. Den visas på en skala från 0 till 9. Siffran 0 är sämst och 9 bäst.

Partikelskydd

 • 0 Inget skydd
 • 1 Skyddar mot partiklar som är minst 50 mm i diameter
 • 2 Skyddar mot partiklar som är minst 12,5 mm i diameter
 • 3 Skyddar mot partiklar som är minst 2,5 mm i diameter
 • 4 Skyddar mot partiklar som är minst 1 mm i diameter
 • 5 Dammskyddat 
 • 6 Dammtätt

Vätskeskydd

 • 0 Oskyddat
 • 1 Droppskyddat
 • 2 Skyddar mot droppar vid max 15 graders lutning
 • 3 Skyddar mot strilande vatten i en lutning av som mest 60 grader
 • 4 Striltätt
 • 5 Skyddar mot vatten som spolas från ett munstycke
 • 6 Spoltätt
 • 7 Tål nedsänkning i vatten under kortare tid (max en meter)
 • 8 Tål nedsänkning i vatten under längre tid (mer än en meter)
 • 9 Skyddar mot högtryckstvätt

Extremt tåliga mobiltelefoner klarar militärstandard

Det finns tåliga mobiltelefoner och så finns det extremt tåliga mobiltelefoner. Sådana mobiltelefoner klarar av amerikansk militärstandard, vilket innebär bland annat hetta och kyla. Dessa mobiltelefoner får klassificeringen MIL-STD-810.

Klassificeringen innebär att mobiltelefonen klarar temperaturer på upp till 40 grader och ned till minus 51 grader. Mobiltelefonerna är självklart dammtåliga och står emot damm och sand som kommer i upp till 29 meter per sekund. En mobiltelefon som klarar amerikansk militärstandard är även vattentät, klarar vibrationer, stötar och fall på över 1,2 meter.

Det finns både tåliga smartphones och knapptelefoner

Något som är bra med marknaden av tåliga mobiltelefoner är att det finns både smartphones och knapptelefoner. Det är bara att välja det som passar dig.

Fördelen med en knapptelefon är att den är lätt att använda även om du har handskar på dig. Det kan framför allt vara skönt om du arbetar under vintern och det är kallt ute. Nackdelen blir i stället skärmstorleken. Med en knapptelefon får du nöja dig med en mycket mindre skärm.