Hur hittar jag den nyaste mobiltelefonen?

Som alltid när du ska köpa en mobiltelefon är det viktigt att fundera på vad du är ute efter. Vad kommer du att använda mobiltelefonen till, vilka funktioner och vilken prestanda behöver telefonen ha?

När du ska jämföra och välja mellan mobiltelefoner som precis har släppts finns det några saker som kan vara extra bra att tänka på.

Tips när du ska köpa en ny mobiltelefon

  • Jämför tillverkare. Kolla på nya mobiltelefoner från olika tillverkare, såsom Samsung, Huawei, Apple, Sony och Doro för att se vilken som passar dig och dina behov bäst. Apple använder operativsystemet iOS, medan övriga använder Android eller varianter av Android.
  • Välj prisklass. Bestäm innan du börjar jämföra mobiler vilken prisklass du ska sikta på. På så sätt blir det lättare för dig att sortera ut vilka mobiltelefoner som faktiskt är aktuella för dig och inte. Vill du till exempel ha en budgetmobil på upp till 2 500 kronor behöver du kanske inte titta på mobiltelefoner som kostar 6 000 kronor och uppåt.
  • Kvalitet. Nya mobiltelefoner har ofta hårda kvalitetskrav på sig, oavsett prisklass. Att en mobiltelefon är dyr betyder inte nödvändigtvis att den är mest prisvärd för det användningsområde som du har tänkt använda mobilen till. Väg därför alltid kvaliteten och priset mot varandra.
  • Läs tester. Mobiltelefoner som är helt nya på marknaden testas ofta av olika aktörer i samband med att de släpps. Sådana tester kan vara till hjälp för dig som vill köpa en ny mobil och undrar hur de fungerar i förhållande till andra nya modeller.

Hur hittar jag billiga nya mobiltelefoner?

De nyaste mobiltelefonerna på marknaden är sällan de som är billigast. Men det finns vissa knep att ta till om du är intresserad av de hetaste nyheterna utan att vilja betala för mycket.

Alla nya mobiltelefoner som dyker upp på marknaden behöver inte vara lika dyra som de som marknadsförs mest. Priserna på tillverkarnas så kallade flaggskepp kan visserligen skjuta i höjden, men då kan det i stället finnas mer budgetvänliga priser på mobiler vid sidan av dessa. Kanske kan du i så fall göra ett riktigt fynd och ändå få de funktioner du vill ha på din nya mobil.

Tips! Du kan ofta hitta nya mobiltelefoner till lägre pris om du väntar tills ett tag efter att de har släppts.

Har du hittat mobilen för dig men tycker att priset är lite för högt kan det också vara en idé att vänta lite med att köpa den. Allt eftersom nya modeller kommer ut på marknaden kan det hända att priset sjunker på just den mobilen.

Kan jag byta min gamla mobiltelefon till en ny?

Ja, vissa operatörer tar emot gamla mobiltelefoner och ger mobilens värde i rabatt på en ny mobiltelefon. Det kan vara ett bra sätt att få din nya mobiltelefon lite billigare. Samtidig gör du en insats för miljön och för någon annan som kan ha nytta av din gamla mobil.

Vilka nya mobiltelefoner är på gång?

Nyheter och rykten om kommande nya mobiler dyker ständigt upp. Se därför till att hålla dig uppdaterad på nyheter om mobiltelefoner för att ha koll på vad som händer på marknaden. Apple släpper till exempel en ny serie varje år, och då i regel under hösten. Samsung lanserar nytt lite då och då under året, men nya flaggskeppsserier lanserar de en gång om året och då ofta i januari eller februari.