Så hittar du en bra mobiltelefon med knappar

För att hitta en mobiltelefon med knappar som passar dig bör du jämföra utbudet. Om du jämför mobiltelefonerna som finns på marknaden kan du säkerställa att du hittar den som passar dig bäst. Men för att kunna göra en bra jämförelse måste du veta vilken typ av knapptelefon du är ute efter.

Saker du bör fundera på när du jämför mobiltelefoner

  • Mobiltelefonens funktioner. Mobiltelefoner med knappar har inte särskilt många funktioner. Därför blir det viktigt att mobiltelefonen har funktionerna du vill ha.
  • Minne. Mobiltelefoner har olika stort minne. Ju fler saker du lagrar på din mobiltelefon, desto större lagringsminne behöver du. Fundera på hur stort minne du behöver.
  • Pris. Precis som för alla mobiltelefoner finns det knapptelefoner i olika prisklasser. Om du på förhand vet hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på din mobiltelefon blir det lättare att hitta en som passar dig.
  • Om den ska vara vikbar eller inte. Det finns vikbara mobiltelefoner med knappar och det finns mobiltelefoner som inte är vikbara. Det är egentligen bara en utseendemässig skillnad, så välj den mobiltyp som tilltalar dig mest.

När du vet vilka mobiltelefoner som passar dig kan du jämföra priserna på mobiltelefonerna. Då får du den billigaste mobiltelefonen med knappar som dessutom uppfyller alla dina kriterier.

Knapptelefoner har oftast bara enklare funktioner

Mobiltelefoner med knappar är inte lika väl utrustade som smartphones. En knapptelefon har bara de enklaste och mest nödvändiga funktionerna. Spel och appar finns exempelvis bara i smartphones. Därför passar mobiltelefoner med knappar bäst för dig som bara ringer och sms:ar med din mobiltelefon.

Men om du någon gång skulle vilja göra något annat med din mobiltelefon än att bara ringa och sms:a finns det vissa roliga funktioner även i knapptelefoner.

Funktioner som brukar finnas i mobiltelefoner med knappar

  • Kamera
  • Radio
  • GPS
  • Webbläsare
  • E-post

Mobiltelefoner med knappar är billigare än smartphones

Förr fanns det bara mobiltelefoner med knappar, men de har till mångt och mycket ersatts av smartphones. Innehållsmässigt är det stora skillnader mellan knapptelefoner och smartphones. Knapptelefoner har som tidigare nämnt bara enklare funktioner medan smartphones påminner mer om en dator, rent innehållsmässigt.

De stora skillnaderna mellan mobiltelefoner avspeglas i priset. Mobiltelefoner med knappar är mycket billigare än smartphones. Det rör sig om tusentals kronor i skillnad.

Exakt hur stor prisskillnaden är varierar dock mellan olika mobiltelefoner. En billig knapptelefon kan du hitta för under tusenlappen, medan du kan köpa smartphones för över 15 000 kronor.

Mobiltelefoner med knappar uppskattas av äldre

Mobiltelefoner med knappar är ofta betydligt mer användarvänliga än smartphones. Därför uppskattas knapptelefoner också av en äldre målgrupp. För äldre personer med nedsatt syn eller hörsel kan en knapptelefon vara den enda mobiltypen som passar.

För dig med dålig syn är det ofta bättre med fysiska knappar eftersom dem är lättare att se. Knapptelefonerna brukar även ha ett klart och tydligt ljud, vilket är bra för dig som har dålig hörsel.

En annan sak som många äldre uppskattar med mobiltelefoner med knappar är symbolerna, som ofta är väldigt begripliga och tydliga. Det gör det enkelt att förstå vad varje symbol betyder och vad som händer om man klickar på den.

Doro erbjuder knapptelefoner för äldre

En mobiltillverkare som har valt att rikta in sig på äldre är Doro med sina seniormobiler. Mobiltelefonerna finns både som vanliga knapptelefoner och som smartphones. Doro har anpassat mobiltelefonerna efter seniorernas behov. Tanken är att användarna ska känna sig trygga även på äldre dagar. En del mobiltelefoner kan exempelvis vara utrustade med trygghetslarm.

Doros mobiltelefoner har dessutom stora knappar som är lätta att se för dig med dålig syn. Andra mobiltillverkare brukar ha mindre knappar på sina mobiltelefoner.