fram och baksida av googles mobil pixel 4Google har uppdaterat mobilsortimentet med två nya enheter. I oktober respektive november släpps Pixel 5 och Pixel 4a 5G

Lanseringar

Google släppte precis sina nya telefoner Pixel 4a 5G och Pixel 5. Tyvärr väntar som vanligt ingen officiell lansering på den svenska marknaden, men den som är intresserad av Google-signerade mobiler med prisvärd prestanda och 5G-uppkoppling kommer med största sannolikhet ändå kunna komma över ett exemplar genom vissa återförsäljare. Det skriver Mobil.se.

Den 5 november respektive 15 oktober kommer Googles nya mobiltelefoner Pixel 4a 5G och Pixel 5 ut på marknaden. I alla fall den globala. Ett officiellt Sverigesläpp är nämligen inte aktuellt, men enligt Mobil.se kommer det förmodligen ändå finnas möjlighet att få tag på de nya Google-lurarna via återförsäljare som tar in produkterna i sitt sortiment. Priserna i euro ligger på 499 €  för Pixel 4a 5G, och 599 € för Pixel 5.

Om de är värda att kämpa för? Låt oss gå igenom några av specifikationerna.

Uppdaterat operativsystem och prisvärd prestanda

Pixel 4a 5G och Pixel 5 körs båda två med det relativt nya operativsystemet Android 11. Under huven på telefonerna hittar du även chipsetet Snapdragon 765G som ger 5G-stöd och riktigt prisvärd prestanda. Pixel 4a 5G har ett RAM- och internminne på 6 respektive 128 GB, medan Pixel 5 kommer med 8 GB RAM och 128 GB internt. En klar fördel är att båda telefonerna kommer med stöd för e-sim.

När det gäller batteriets storlek vinner Pixel 5, även om skillnaden är marginell. Pixel 5:s batteri ligger på 4 080 mAh och Pixel 4a 5G:s på 3 885 mAh.

Google har satsat på skärm och kamera

Pixel 5 har en bildskärm på 6 tum, som i förhållande till telefonens totala storlek utgör 85,9 procent. Uppdateringsfrekvensen är 90 Hz. Pixel 4a 5G har en bildskärm på 6,2 tum, som i förhållande till den totala ytan utgör 84,1 procent. Båda telefonerna har ett bildformat på 19,5:9.

Google har utrustat de nya telefonerna med en bakre dubbelkamera som innefattar en vidvinkel på 12 MP och en ultravidvinkel på 16 MP. Här finns funktioner som LED-blixt och panoramaläge. Båda har även en främre selfiekamera på 8 MP. Enligt Mobil.se har Google lagt extra stort fokus på att utveckla kamerans videofunktioner. Ett exempel är Cinematic Pan som du kan använda för att göra proffsiga kamerasvep som dessutom spelas upp i lägre hastighet.

Det finns med andra ord en hel del som lockar med Googles nya Pixel 4a 5G och Pixel 5, så det är synd att den svenska marknaden ännu en gång blir utan en officiell lansering. Men som sagt, det finns fortfarande en chans att komma över ett exemplar om du hittar rätt återförsäljare.