Närbild på peson som betalar med mobilen i butik.Under det senaste året har det blivit allt vanligare att betala med mobilen, även i fysiska butiker. Det visar en ny mätning från Klarna. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt Klarnas senaste Money Management Pulse-rapport är det allt fler som väljer att betala med mobilen, även i fysiska butiker. Vanligast är det bland yngre mellan 18 och 24 år, där siffran för Sverige landar på 51 procent. Det är den näst högsta siffran bland de nordiska länderna, skriver Mobil.se

Allt fler betalar med mobilen, och inte bara på nätet utan även i fysiska butiker. Det visar Klarnas senaste så kallade Money Management Pulse-rapport. Under det senaste året har andelen som betalar med mobilen gått upp med 6 procent, medan andelen som fortfarande helst betalar med fysiska kort har gått ner med 7 procent.

Mobilbetalningar populärast bland yngre

Klarnas rapport visar föga förvånande att mobilbetalningar är vanligast bland yngre. 51 procent svenskar mellan 18 och 24 år föredrar att betala med mobilen när de handlar i fysiska butiker, vilket är den näst högsta siffran bland de nordiska länderna. Bara Danmark är strået vassare med 58 procent.

I samma åldersgrupp är det 27 procent som hellre använder betalkortet.

Äldre föredrar betalkort

Bland 25–40-åringarna är det 38 procent som betalar via mobilen och i åldersgruppen 41–56 år ligger siffran på 33 procent. Bland personer mellan 57 och 75 år är det endast 13 procent som använder mobilen för att betala.

Allt fler sköter sina bankärenden i mobilen

Enligt rapporten har det även blivit allt vanligare att använda mobilen för att sköta bankärenden. Totalt 7 av 10 svenskar gör sina bankärenden direkt i mobilen, vilket är en uppgång på 8 procent. 

I åldersgruppen 18–24 år är det 3 av 4 som använder mobilen för att göra sina ärenden på banken.