Mobiler på rad i butik.Leveransproblemen på mobilmarknaden hopar sig och är du ute efter en nyare modell att lägga under granen bör du nog julhandla tidigare än vanligt i år. Foto: bodnar.photo/Shutterstock.com

Rapporter

Den som planerar att ge sig själv eller någon annan en mobiltelefon i julklapp måste nog slå till snarast, för leveranstiderna är längre än vanligt och det börjar bli brist på nya mobiler i butikshyllorna. Det skriver Ekot som har gjort en kartläggning av situationen och pratat med flera mobilåterförsäljare i landet.

Komponentbristen som drabbat i stort sett hela telekom- och bilbranschen kan väl få ha missat vid det här laget, och tyvärr verkar situationen inte lätta i första taget. Enligt en kartläggning från Ekot är leveranstiderna längre än vanligt och hos mobilåterförsäljarna börjar utbudet av nya mobiler att sina. 

Det kan med andra ord bli lite svårare att få tag på en julklapps-mobil i år, så planerar du att lägga hårda paket under granen är det nog läge att skrida till verket så snart som möjligt.

Orosmolnen börjar synas på horisonten

Ekot har bland annat pratat med Andres Suazo, chef för konsumentprodukter på Telenor Sverige. Han menar att det framför allt är på nyare mobiler man ser lägre leveransvolymer och således även längre leveranstider.

– Det påverkar såklart våra slutkunder på ett negativt sätt. Men än så länge är det inget enormt problem, även om det börjar komma lite mörka moln på horisonten nu, säger han till Ekot.

Jobbar på att dämpa effekterna

Ekot har även kollat läget med andra operatörer och mobilåterförsäljare, till exempel Telia och Tre, som har ungefär samma upplevelse av situationen som Telenor.

Andres Suazo berättar att man såklart jobbar på att dämpa effekterna av leveransproblemen, till exempel genom att lägga tidiga telefonbeställningar och samarbeta med flera olika leverantörer så de inte är beroende av en enda.

Problemen kan hålla sig kvar även nästa år

Enligt Suazo har de fått besked från leverantörerna att problemen kan hålla sig kvar även under första halvan av 2022, men att man sedan bör vara i fas.