man med tomteluva står i snöfall och pratar i mobil och höjer handen i segergestNy data från Telia visar att traditionella mobilsamtal och sms fick ett rejält uppsving under julveckan 2020. Foto: Misha Beliy/Shutterstock.com

Rapporter

Julen 2020 var ju som bekant inte riktigt som vanligt. Många firade högtiden genom att koppla upp sig och träffa sina nära och kära över exempelvis Skype eller Zoom. Dock visar ny data från Telia att det ändå var vanliga telefonsamtal och sms som var viktigast under julveckan.

På grund av den pågående pandemin var det nog många som fick lov att tänka om i sin planering av julen 2020. Eventuella släktkalas och kompismingel fick hållas utomhus, eller helt enkelt via videosamtal som under det senaste året har blivit en självklarhet för både den yngre och äldre generationen. Men enligt Telias data är det ändå traditionella mobilsamtal som varit absolut viktigast under julveckan 2020.

Långa samtal dan före dopparedan

Enligt Telias mätningar ökade samtalslängden med cirka 25 procent jämfört med en vanlig onsdag. Antalet samtal ökade under vecka 52 med 6,5 procent och samtalslängden med 36,5 procent jämfört med motsvarande vecka 2019.

Seniorerna stod för den största ökningen och ringde 14,3 procent fler samtal. Samtalslängden ökade dessutom med 47,7 procent.

När det gäller landets olika regioner sticker Gotland och Kronoberg ut. Där ökade samtalslängden nämligen med 41,5 respektive 41,2 procent.

Överraskande ökning

Henrik Lönnevi, Telias konsumentchef, menar att det trots omständigheterna ändå är något överraskande att de ”vanliga” telefonsamtalen blev så pass viktiga under julfirandet i år. Telia noterade även att fler än väntat loggade ut just på julafton.

– Det kan bero på många faktorer. Färre reste iväg och det öppnade nog upp för att sprida ut firandet och den uppkopplade gemenskapen under hela veckan, säger han i ett pressmeddelande.

Sms gjorde comeback

Vanliga sms fick även de ett uppsving under julen 2020. Seniorerna skickade 11 procent fler sms och står därmed även här för den största ökningen. Jämtland sms:ade mest i landet, med en ökning på 4,5 procent.