Iphone med iOS 16-logga. Ikoner för olika Apple-funktioner i bakgrunden.I nya iOS 16 kan vi till exempel få se ar- och vr-funktioner, nya hälsofunktioner och alltid på-skärm. Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock.com

Rykten

I juni håller Apple sitt årliga evenemang WWDC. Enligt traditionen visar de alltid upp nya uppdateringar för deras operativsystem under eventet. MacWorld har samlat ihop rykten om vilka nya funktioner för iOS 16 vi kan få se under årets upplaga av WWDC.

MacWorld säger att vi kan förvänta oss många nya funktioner i iOS 16, men inga större designförändringar. Enligt Mark Gurman, teknikjournalist på Bloomberg, kommer Apple införa stora förändringar i hur aviseringar hanteras.

AR- och VR-funktioner kan visas upp

Det är känt att Apple håller på att utveckla VR- och AR-glasögon. Vi kommer dock troligtvis inte få se någon sådan hårdvara presenteras på evenemanget. Men Mark Gurman hävdar att tidiga versioner av iOS 16 har många referenser till Apples kommande mixed reality-headset. Kanske är det en förberedelse för att man ska kunna använda glasögonen tillsammans med sina Apple-enheter.

Nya funktioner för hälsa

Något som analytiker också förväntar sig i iOS 16 är nya hälsofunktioner. Detta gäller då främst Watch OS för Apple Watch. Eventuellt kan vi få se några exklusiva funktioner för Apple Watch Series 8, som väntas lanseras i höst.

När iOS 15 skulle släppas ryktades det om en funktion för spårning av mat eller näringsämnen. Det fick vi dock inte se. Kanske kommer en sådan funktion komma till iOS 16 i stället?

Skärm som alltid visar tid, datum och aviseringar

När Iphone 13 skulle släppas ryktades det om att den skulle få en så kallad ”alltid på-display”. Det är en skärm som alltid visar tid, datum och aviseringar. Det blev ju uppenbarligen inte så.

Men MacWorld skriver att en sådan funktion egentligen inte är knuten till ny hårdvara. Alla oled-skärmar kan hantera en alltid på-funktion. Det är alltså många Iphone-modeller som skulle kunna få den funktionen.

Det finns därför anledning att hoppas att detta är något som kommer med nya uppdateringen av iOS.