samsung galaxy s20-modeller i grått mot ljus bakgrundSamsungs modeller i Galaxy S20-serien släpptes tidigare i år. Försäljningen har dock inte riktigt gått som beräknat. Foto: alexasokol83/Shutterstock.com

Rapporter

Tidigare i år lanserade Samsung sina nya modeller i S20-serien, S20, S20 Plus och S20 Ultra, men försäljningen har inte riktigt gått enligt Samsungs beräkningar. Förutom att den totala försäljningen har bromsats av coronavirusets utbrott, har man ännu en gång haft fel i sina bedömningar av de nya modellernas popularitet.

Coronavirusets utbrott ställer till det även för företag i telekombranschen, med försenade lanseringar och sjunkande försäljningssiffror som följd. När Samsung tidigare i år släppte sina nya modeller i S20-serien hade man beräknat ett högre tryck i försäljningen, framför allt gällande S20 Plus-modellen. Båda beräkningar har nu visat sig vara felaktiga. Det skriver Mobil.se.

Över hälften av de sålda telefonerna är en S20 Ultra

Samsung räknade alltså med att S20 Plus-modellen skulle gå bäst hem hos kunderna, men nu visar siffror från förbeställningarna på att mer än hälften av de sålda mobiltelefonerna är en Samsung Galaxy S20 Ultra.

S20 Ultra är seriens toppmodell och är bland annat utrustad med

  • 12 GB RAM-minne och 128 GB internminne
  • Batteri med 5 000 mAh
  • Quad-kamera med AI-teknik, 108 MP-sensorupplösning och optisk zoom
  • 6,9 tums OLED-bildskärm
  • Stöd för 5G

I Sverige släpptes S20-serien den 13 mars. Priset för en grundmodell av Samsung Galaxy S20 Ultra ligger här på cirka 14 990 kronor. Det finns även en variant med 512 GB internminne, men den är i dagsläget inte tillgänglig på den svenska marknaden.

Försäljningen har minskat sedan S5-serien

Samsungs mest sålda modeller hittills är S5-serien som släpptes 2014. De sålde då cirka 40 miljoner enheter. S10-serien, som lanserades 2019, hamnade snäppet under med cirka 36 miljoner sålda enheter. Även här missbedömde man dock vilken modell i serien som skulle bli populärast hos kunderna. Samsung själva trodde på den något enklare Galaxy S10-modellen, men det visade sig snart att de allra flesta valde Galaxy S10 Plus.