Person fixar skadad skärm på mobiltelefon.Marknaden för begagnade mobiler växer snabbt i Europa och Sverige, och nu har den österrikiska aktören Refurbed valt att satsa på den svenska marknaden. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Lanseringar

På den europeiska marknaden för begagnad hemelektronik, till exempel mobiltelefoner, är österrikiska Refurbed en av de största aktörerna. Nu ska de öppna webbutik hos oss i Sverige. Det skriver Mobil.se.

Marknaden för begagnade mobiltelefoner och andra enheter som går under begreppet hemelektronik växer snabbt, och det finns i dagsläget flera stora väletablerade aktörer runt om i Europa. I Sverige är det framför allt Swappie som dominerat, men i toppen finns även företag som Bluecity och Returhuset.

Men nu får den svenska marknaden tillökning av det österrikiska företaget Refurbed.

Har sålt över 1 miljon enheter sedan 2017

Refurbed startades av tre österrikare 2017 och finns förutom i just Österrike även i Tyskland, Frankrike, Italien och på Irland. Och nu även i Sverige då. Sedan starten har Refurbed sålt över 1 miljon begagnade enheter.

Stort intresse för hållbarhet i Sverige

En av Refurbeds grundare, Peter Windischhofer, menar att den svenska marknaden, på grund av ett stort fokus på hållbarhetsfrågor och klimatsmartare konsumtion, är mycket intressant för Refurbed.

Enligt företaget kan man minska utsläppen med cirka 70 procent genom att renovera en produkt, till exempel byta batteri och fixa skärmen, i stället för att nyproducera. Peter Windischhofer påpekar att renoverade mobiltelefoner, efter att man säkrat både kvalitet och service, är ett bättre alternativ än nya lurar. Både pris- och hållbarhetsmässigt.

– Samtidigt växer marknadspotentialen för renoverad teknik väldigt snabbt i såväl Sverige som i Europa och har inte nått sin fulla kapacitet än, säger han i ett uttalande.

Planer på att inta fler marknader under 2022

Refurbed har inga planer på att sakta ner tempot under 2022, snarare tvärtom. Företaget satsar nämligen på att etablera sig på ytterligare tre marknader nästa år.