två frontade Sony Xperia-mobiltelefonerSonys Xperia-serie blev en oväntad framgång: nu släpps ytterligare modeller i serien. Foto: N.Z Photography/Shutterstock.com

Lanseringar

Sony har spunnit vidare på det gångna årets framgång med modeller i Xperia-serien, och släpper nu toppmodellen Xperia 1 Mark II och mellanprismodellen Xperia 10 Mark II.

2019 lanserade Sony flera modeller i Xperia-serien, som visade sig bli en större framgång än företaget säger sig ha kunnat förutspå. Nu lanserar de två uppdaterade modeller i topp- och mellanprisklass, och Mobil.se rapporterar om förbättringar på många olika plan.

Kameran i fokus på Xperia 1 Mark II

Modellen Xperia 1 Mark II har precis som sina föregångare en skärm i 21:9-formatet – det vill säga ett avlångt format där en panel för kamera och sensorer finns ovanför skärmen. Och det är just kamerorna som i denna modell fått sig ett rejält lyft. På baksidan av telefonen finns tre kameror med upplösning på 12 megapixel. Kamerorna har kapacitet att uppdatera autofokus 60 gånger per sekund.

För att öka kamerans ljuskänslighet (och bildkvaliteten överlag) har man försett Xperia 1 Mark II med en Exmor RS for Mobile-sensor. En kompletterande app till kameraappen finns för dem som vill utveckla sina fotokunskaper ytterligare: Sony kallar appen Photo Pro mode, där man bland annat kan laborera med ögonautofokus på både människor och djur i rörelse.

Större lagring och kapacitet

Xperia 1 Mark II har inte bara fått en uppdatering när det gäller kameran. Det finns ytterligare fördelar med modellen.

Fördelar med Xperia 1 Mark II

  • Snapdragon 865-chipset med 5G
  • 8 GB RAM-minne och 256 GB lagring
  • 4000 mAh i batterikapacitet
  • möjlighet till trådlös laddning

Enligt uppgifter börjar Xperia 1 Mark II säljas i juni. Prisbilden är därför inte helt klar.

Mellanprismodellen Xperia 10 Mark II

Med en baksida i glas, högre prestanda, 4 GB RAM-minne och 128 GB lagring sägs den nya mellanprismodellen Xperia 10 Mark II vara både lite lyxigare och bättre än sin föregångare. Telefonen är vattentät enligt IP68, och batteriet har fått en kapacitet på 3 600 mAh.

Kameror från toppmodell

Precis som förra årets toppmodell Xperia 1, har Xperia 10 Mark II:s kameror normallins, zoomlins och vidvinkellins. Enligt Sony själva har de dock förbättrat parametrar som färgåtergivning och kontrast.

Enligt Mobil.se börjar Xperia 10 Mark II säljas i slutet av april. Det rekommenderade priset är 3 800 kronor.