kvinna torkar av sin mobilIntresset för en ren och bakteriefri mobil har ökat snabbt. Foto: GBALLGIGGSPHOTO/Shutterstock.com

Intervjuer

Intresset för att hålla sina teknikprylar rena och bakteriefria har ökat drastiskt i och med coronavirusets snabba framfart. Niklas Arnberg, professor inom klinisk mikrobiologi, ger sina bästa tips på hur man rengör sin mobil.

M3.idg.se har pratat med Niklas Arnberg, professor för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, om det allt större intresset att hålla sig själv och sina tekniska ägodelar rena från bakterier och virus. Det sägs främst vara coronavirusets spridning som satt fart på försäljningen av desinfektionsmedel, handsprit och tvål, även om det i dagsläget inte är helt klart hur viruset faktiskt sprids.

Mobila smittobärare

Speciellt mobiler och mobilskal anses vara stora bakteriespridare. M3.idg.se hänvisar till exempel till en undersökning från 2018, då man fann att ett mobilskal ofta har fler bakterier än en toalettsits. Niklas Arnberg menar att det därför kan vara en god idé att se över sin prylhygien.

– På samma sätt som vi desinficerar ytor på exempelvis sjukhus kan det absolut vara värt att försöka hålla sina prylar fria från smittbärande virus, säger han till M3.idg.se.

Regelbunden rengöring

Enligt Niklas Arnberg finns det några saker att tänka på för att hålla mobil och mobilskal rena och fräscha. Skalet kan du ta bort med jämna mellanrum och göra rent med handsprit, tvålvatten eller diskmedel. Själva mobilen är dock lite känsligare, så här gäller det att vara extra varsam så att inte ytan och bildskärmen skadas. 

Några rengöringstips för mobilen

  • Undvik raspiga pappersdukar, starka kemikalier och alkohol
  • Använd fuktig mikrofiberduk eller putsduk till glasögon
  • Tvålvatten och putsduk till fettfläckar
  • Desinfektion genom uv-ljus, till exempel Phonesoap

Personlig hygien viktigast

M3.idg.se betonar dock att det inte spelar någon roll hur mycket du rengör din mobil, om du själv inte är ren om händerna. Tvätta dig därför alltid med tvål och vatten, eller använd handsprit, innan du tar dig an dina teknikprylar.