telenors nätexpert andres suazoTelenors nätexpert Andres Suazo berättar om mobilsurf- och samtalsåret 2020. Foto: Pressbild/Telenor

Rapporter

När Telenor sammanfattar året som gått blir det tydligt att svenskarnas mobilanvändning har påverkats kraftigt av coronapandemins effekter. Mobilsurfen har ökat med 42 procent under året och antalet samtal med 27 procent. Kalmar står för årets största surfökning, medan Blekingeborna har ringt flest samtal.

2020 har inte varit ett vanligt år. Inte alls. Coronapandemins effekter har påverkat våra vanor och rutiner på de flesta punkter, så även våra mobilvanor. Enligt ny statistik från Telenor har både mobilsurfen och antalet samtal ökat kraftigt i Sverige under året som gått.

Surf- och samtalstopp i mars

Totalt har datatrafiken i mobilnätet ökat med 43 procent under året, men man såg en rejäl surftopp i mars precis efter att Folkhälsomyndigheten klassade smittorisken som mycket hög i landet. Det var även då vi ringde flest samtal och pratade som längst. Antalet samtal har ökat med totalt 27 procent.

Man har även sett att mängden uppladdad data har ökat med 39 procent, vilket till exempel kan förklaras av de många videosamtalen som har ägt rum när allt fler både jobbar och umgås på distans.

En trend som fortsatt under hösten

Telenor har sett samma surf- och samtalstrend under hösten. Mellan september och november ökade mobilsurfen med 31 procent jämfört med motsvarande period 2019.  Antalet samtal har ökat med 25 procent och blivit 12 procent längre.

Störst surfökning bland äldre

Enligt Telenors siffror är det personer mellan 41 och 50 år som har surfat mest under året, vilket är något av ett trendbrott jämfört med tidigare år då storsurfarna i regel varit mellan 18 och 30 år. Den största ökningen av mobilsurf står dock personer fån 61–70 och över 70 år för. Jämfört med förra året ökade dessa åldersgrupper sin mobilsurf med 45 procent.

– Samtidigt som våra äldre på många vis haft det tuffare än någonsin så ser vi att det digitala utanförskapet minskat. Det är tydligt att pandemin gett upphov till beteendeförändringar i hela samhället, där både antal telefonsamtal och kontakt med nära och kära via video ökat kraftigt, säger Andres Suazo, Telenors nätexpert, i ett pressmeddelande.

Regionala variationer

I Kalmar län har mobilsurfen ökat mest med så mycket som 78 procent. I Borgholm på Öland finns landets storsurfare. När det gäller antalet telefonsamtal sticker Blekinge ut med över 500 samtal per person. Betydligt färre samtal har ringts i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, som alla placerar sig längst ner på listan. Samtalslängden har däremot ökat mest i just Norrbotten.