kvinna håller smartphone med solnedgång och naturen som suddig bakgrundTelia är en av operatörerna som kommer införa en miljöklassning av mobiltelefoner. Syftet är att hjälpa kunderna att göra hållbara val, men även att visa på vad man som operatör gör för att minska sina klimatavtryck. Foto: Tonktiti/Shutterstock.com

Lanseringar

Telia är en av de europeiska telekomoperatörer som inom kort kommer att införa en miljöklassning av mobilerna man säljer. Syftet är att leda kunderna till att göra mer hållbara val, men även att demonstrera hur man som operatör vill minska sin klimatpåverkan. Det rapporterar Mobil.se.

Flera operatörer i Europa har beslutat att introducera en miljöklassning på de mobiltelefoner som finns i deras respektive sortiment. Förutom Telefonica, Vodafone Group, Deutsche telekom och Orange är Telia en av operatörerna som ställt sig bakom initiativet, där syftet är att göra kunderna mer medvetna om vilka hållbara alternativ som finns på marknaden.

Initiativet är även ett sätt för operatörerna att demonstrera hur de jobbar för att minska sin klimatpåverkan.

Betyg utifrån sin påverkan på miljön

Mobiltelefonerna kommer få ett betyg som baseras på deras miljöpåverkan under sin ”livstid”. Det innefattar till exempel hur de tillverkas, transporteras, hur resurseffektiva de är och hur lätta de är att laga. Förutom betyget kommer du kunna hitta information om faktorerna som ligger till grund för omdömet. Miljömärkningen kommer enligt Mobil.se med andra ord likna den energiklassning som du annars ser på olika vitvaror.

Miljömärkningen kommer vara tillgänglig i 24 länder

Det är redan ett dussintal mobiltillverkare som har ställt sig bakom initiativet, till exempel Samsung, Xiaomi, Huawei, Oneplus och HMD Global.

Efter att man har lanserat den nya miljömärkningen officiellt kommer den att vara tillgänglig i 24 länder. Ambitionen är att märkningen ska kunna lyfta fördelarna med elektronik som är snällare mot miljön, men även att få tillverkarna att börja gå mot en mer hållbar produktion.

Tillverkarna och operatörerna som redan har hoppat på miljömärkningståget uppmuntrar nu fler aktörer i branschen att ansluta sig.