Hand fotograferar hamn i skymningen med mobiltelefon.Samsung Galaxy S22 Ultra var den telefon som presterade bäst i testet. Foto: Valentin Valkov/Shutterstock.com

Utmärkelser

Nyhetssajten Mobil.se har testat sex olika telefoner för att se vilken som har den bästa kameran. De har tittat på fem olika kategorier och utsett en vinnare i varje kategori, men även tagit fram en vinnare överlag. Den telefon som vann testet är Samsung Galaxy S22 Ultra.

De kategorier som artikelförfattaren testade telefonerna utifrån är appar, zoom, mörker, porträtt och dagsljus. Förutom Samsung Galaxy S22 Ultra testades även Iphone 13 Pro Max, Motorola Edge 30 Pro, Oneplus 10 Pro, Sony Xperia Pro-I och Xiaomi 12 Pro. Som ni märker är det alltså bara Pro-modeller som har testats.

Samsung Galaxy S22 Ultra har bästa kameran

Enligt det här testet är det alltså Samsung Galaxy S22 Ultra som tar hem vinsten. Den presterade jämnt i alla kategorier och gav konsekvent bra resultat. Den hade också högre upplösning och längre optisk zoom än flera av de andra telefonerna i testet.

Mobil.se påpekar dock att det inte är några stora skillnader jämfört med telefonerna som hamnade på andra och tredje plats, vilket var Sony Xperia Pro och Iphone 13 Pro Max.

Sony Xperia Pro-I stack ut

En telefon som stack ut lite extra enligt artikelförfattaren var Sonys Xperia Pro-I. Den ska enligt Sony vara särskilt utformad för fotografer, och har därför ett användargränssnitt som liknar en systemkameras.

Sony hävdar att sensorn i telefonen är lika stor som i deras kompaktkameror. Det visade sig dock att hela sensorn inte användes i Xperia Pro-I. Men trots det har kameran bra prestanda och det är verkligen en telefon som passar den som är van vid en systemkamera.

Vinnarna i de olika kategorierna

Så Samsung-telefonen blev testvinnare, men hur såg det ut i de olika kategorierna? Här kommer en sammanställning:

  • App: Sony Xperia Pro-I
  • Zoom: Samsung Galaxy S22 Ultra
  • Mörker: Samsung Galaxy S22 Ultra, Sony Xperia Pro-I
  • Porträtt: Apple Iphone 13 Pro Max, Sony Xperia Pro-I
  • Dagsljus: Samsung Galaxy S22 Ultra, Sony Xperia Pro-I, Iphone 13 Pro Max