Närbild på appar som är installerade på en mobiltelefonFacebook var årtiondets mest nedladdade app följt av Facebook Messenger

Appar

Smartphones har under en längre tid varit en naturlig del av våra liv, men det var under 2010-talet som apparna verkligen revolutionerade mobiltelefonerna. Sajten App Annie har kartlagt de mest populära apparna och spelen som laddades ner under 2010-talet. 

2010-talet var då världen förvandlades. I dag kan du i princip leva genom din smartphone med alla appar som finns. Du kan göra allt från att hyra andras hem genom Airbnb till att beställa mat från restauranger, handla i butik och online, göra bankärenden, lyssna på musik eller roa dig med spel eller olika dansappar. 

Facebook årtiondets mest nerladdade app

Årtiondets mest nerladdade app blev den sociala medieplattformen Facebook, som grundades 2004. Facebook används över hela världen och har i dag över två miljarder användare varje månad. Facebook har funnits i Sverige sedan september 2006 och är det största nätverket. 74 procent av internetanvändare över 12 år använder Facebook dagligen enligt rapporten Svenskarna och Internet 2019.

De fyra mest populära apparna ägs av Facebook

På andra plats hittar vi Facebook Messenger, som introducerades under 2011. Genom Facebook Messenger går det bland annat att skicka meddelanden och dela foton och filmer. 

På plats nummer tre ligger meddelandeapplikationen WhatsApp. WhatsApp ägs även den av Facebook, som köpte meddelandeapplikationen 2014 för 19 miljarder dollar, motsvarande 137 miljarder svenska kronor.

På plats nummer fyra hittar vi Instagram. Även Instagram ägs av Facebook, som köpte appen 2012. I Sverige står Instagram för 61 procent av internetanvändandet enligt rapporten Svenskarna och Internet 2019.

Snapchat och Skype

På femte plats hittar vi Snapchat. Snapchat har vuxit snabbt sedan lanseringen 2011. Användarna kan ta bilder med eller utan filter och spela in videoklipp som de sedan kan rita på och skicka vidare till sina vänner eller lägga upp på sin ”story”.

Under sommaren 2017 fick Snapchat den nya funktionen Snap map. Med Snap map kan man se var ens vänner befinner sig. 24 procent av internetanvändarna över 12 år använder Snapchat dagligen.

På sjätteplats ligger Skype. Skype grundades 2003 av Microsoft. Skype används av både privatpersoner och företag för att ha telefon- och videomöten.

TikTok och UC Browser

På sjunde plats hittar vi populära TikTok som grundades 2016. TikTok ägs av det kinesiska bolaget ByteDance och är en av världens snabbast växande plattformar i sociala medier. I november 2019 hade TikTok över 1,5 miljarder nerladdningar över hela världen. 

På plats åtta hittar vi UC Browser, som också är en kinesisk app som ägs av Alibaba Group. UC Browser är precis som Google en sökmotor och har blivit väldigt populär i Indien och Indonesien.

YouTube och Twitter

På nionde plats hittar vi YouTube som grundades 2005 och ägs av Google. På YouTube delas videoklipp av både kända och okända människor. 

På plats nummer tio hittar vi Twitter. Twitter är ett amerikanskt socialt nätverk som fungerar lite som en mikroblogg. Meddelandena som postats av användarna kallas tweets och kan gillas av andra eller bli retweetade om användaren tycker att det är en riktigt bra tweet.

Twitter lanserades till sommaren 2006 och spreds snabbt över hela världen. I Sverige används Twitter av 7 procent av de dagliga internetanvändarna över 12 år.