Svart mobil med laddare ligger på bord.Nu lanserar Tre konceptet 3Begagnat med förhoppning om att fler ska återvinna sina gamla mobiler och våga satsa på en begagnad lur vid nästa köp. Foto: pressbild/Tre Sverige

Lanseringar

Tre vill uppmana fler att återvinna och även köpa gamla mobiler och lanserar därför nya konceptet 3Begagnat. Lämnar du in din mobil som ändå bara legat och samlat damm där hemma kan du antingen sänka månadskostnaden på ditt abonnemang eller skänka pengarna till välgörande ändamål, skriver Tre i ett pressmeddelande.

Det är ingen nyhet att svenskarna överlag är rätt dåliga på att återvinna gammal teknik, och att antalet gamla mobiler som bara ligger och samlar damm är stort. Med det nya konceptet 3Begagnat vill Tre försöka vända trenden och få fler att både lämna in och köpa gamla mobiler.

Tre kvalitetstestar och säljer till reducerade priser

Operatören vill helt enkelt ge äldre, men ofta fullt fungerande, mobiler en andra chans. Mobilerna de får in genomgår noggranna kvalitetstester och återställs till det Tre kallar “Trevligt skick”. Garantin ligger på 12 månader.

Lämnar du dessutom in din gamla lur i samband med att du köper en ny kan du sänka månadskostnaden på mobilabonnemanget eller annars skänka pengarna till välgörande ändamål.

Få har koll på mobilens andrahandsvärde

På uppdrag av Tre har Novus nyligen gjort en undersökning om svenskarnas vanor och kunskap om mobilåtervinning. Det visar sig att 8 av 10 har minst en mobil hemma i byrålådan som de inte använder. Lika många uppger att de inte vet, eller i alla fall har dålig koll, på sin nuvarande telefons andrahandsvärde.

Ungefär 4 av 10 säger att de skulle lämna in sin gamla mobil när de köper en ny nästa gång, om de visste att den skulle tas om hand på ett säkert och hållbart sätt.

Börjar bli trendigt att konsumera teknik med mer eftertanke

Tres vd Haval van Drumpt hoppas att satsningen ska bidra till ökad återvinning, och att fler väljer att köpa en begagnad mobil nästa gång det är dags för en ny. 

– Det börjar faktiskt, liksom med kläder, att bli trendigt med begagnade mobiler, vilket är en utveckling vi välkomnar, säger han i pressmeddelandet.