huawei-telefon med 5g i bakgrundenTvå av Huaweis 5G-telefoner ingår i Tres större lansering av ett publikt 5G-nät i Sverige. Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock.com

Mobilnät

Tre är en av de operatörer som under sommaren rullar ut 5G-nätet i flera delar av Sverige. När nätet nu byggs ut, ökar även antalet samarbeten med olika mobiltillverkare på marknaden. Initialt rör det sig om 5G-telefoner från Huawei, Sony och Xiaomi, men enligt Tre är detta bara början.

Under de senaste dagarna har flera operatörer meddelat att de nu rullar ut publika 5G-nät i olika delar av Sverige. Förutom till exempel Tele2 och Telia, är Tre en av de operatörer som har varit en drivande kraft i 5G-frågan, och redan i december förra året lanserade de ett publikt 5G-nät i mindre skala i området Årsta/Enskede i Stockholm.

Nu har de alltså kommit ytterligare en bit på 5G-resan, och i juni aktiverar Tre sitt 5G-nät i Västerås, Helsingborg, Uppsala, Malmö, Lund och delar av västra Stockholm. Efter sommaren är planen att rulla ut 5G-nätet i hela Stockholms innerstad.

Höga 5G-ambitioner

Per Stigenberg, Tres tekniska direktör, menar att de har lika höga ambitioner med 5G-nätet som med sitt 4G-nät.

–  Det är fantastiskt roligt att kunna ta det här steget. Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Nästa steg tas i samband med att fler och större frekvensband görs tillgängliga vilket kommer leda till stora kliv i upplevelse för slutkunden, säger han i ett pressmeddelande. 

Större nät – fler 5G-mobiler

När nätet nu rullas ut i större skala öppnas även dörrarna för fler 5G-kompatibla mobiltelefoner. Enligt Mobil.se har Tre bekräftat att det initialt rör sig om 5G-telefoner från tre olika tillverkare: Huawei P40 och P40 Pro, Xiaomi Mi 10 och Sony Xperia 1 Mark II.

Utbudet ska enligt uppgift breddas under hösten, och man för nu diskussioner med olika tillverkare om vilka 5G-telefoner som kan bli aktuella. Målet är att allt fler kunder ska få tillgång till Tres 5G-nät.