byggarbetare uppe i en mobilmastEnligt undersökningsföretaget Tutela är Tres mobilnät bäst i Sverige. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Utmärkelser

När undersökningsföretaget Tutela utvärderar mobilanvändares upplevelser av de svenska mobilnäten, är det Tre som för andra året i rad kammar hem förstapriset. Förvånad över resultatet? Mobil.se förklarar hur mätningarna har gått till.

Under det senaste halvåret har undersökningsföretaget Tutela analyserat hur kunder i Norden upplever kvaliteten i mobilnäten.

Användare från Sverige, Norge, Danmark och Finland har bidragit med totalt 1,8 miljoner hastighetsmätningar, och Tutela har tagit fram resultat utifrån hur väl uppkopplingen motsvarar användarnas förväntningar. Av de svenska operatörerna är det Tre som ännu en gång klättrar högst upp på prispallen.

Tre når oftast upp till betyget ”Excellent”

I Tutelas betygskala är ”Excellent” det bästa, och för att nå dit krävs det till exempel att uppkopplingen till nätet är stark nog för att kunna spela online-spel mot andra användare, ha videosamtal i HD och streama video från exempelvis Netflix eller Youtube i 1 080p. Av de mätningar som Tutela gjort i Tres nät når 92,26 procent upp till Excellent.

Telia placerar sig som nummer två, Tele2 intar en tredjeplats och följs av Telenor på plats fyra.

Vinsten innebär inte att Tre är bäst i norr eller ute på landsbygden

Precis som Mobil.se påpekar är det inte konstigt om det är någon som hunnit höja på ögonbrynen år resultatet. Tre? Bäst i Sverige? Det man ska veta är att Tutela inte gör någon direkt mätning av själva yttäckningen (även om de själva hävdar det motsatta). Tutela erbjuder nämligen en mjukvarumodul till apputvecklare, vilken sedan ligger i bakgrunden till olika populära appar och förser Tutela med information.

Mätningarna kan således bara göras när operatören har täckning. Tres vinst säger med andra ord inget om hur bra nätet är i landets norra delar eller ute på landsbygden, utan tyder snarare på att operatören erbjuder den ”bästa” upplevelsen där kunderna faktiskt befinner sig.

Telia bäst på upp- och nedladdningshastigheter

Tutela kollar även på andra faktorer i sina mätningar. När det gäller mindre krävande användningsområden delar Tre, Telenor och Tele2 på förstaplatsen, och Telia hamnar utanför. Däremot är det Telia som kan erbjuda de snabbaste upp- och nedladdningshastigheterna.