Kinesiska Realme startade 2010 som ett undermärke till OPPO och gick då under namnet OPPO Real, men bröt sig loss 2018 och lanserade samma år den första Realme-mobilen. Logiskt nog döptes premiärluren till Realme 1.
Visste du? Realme, OPPO, Vivo och OnePlus är alla dotterbolag till BBK Electronics som är en av världens största smartphonetillverkare.
Realmes största marknad är Indien där tillverkaren redan efter några månader i egen regi blev det snabbast växande mobilmärket. Realme har flera rekord på den indiska marknaden, och tog till exempel fram den första mobilen med stöd för 5G.
Till den svenska marknaden kom Realme först under hösten 2020. Tillverkaren har gjort många svenska Android-användare glada med mobiltelefoner som ofta bjuder på prisvärd prestanda, stilren design och kvalitativ kamerateknik.
Det hör dock fortfarande till ovanligheterna att stöta på en Realme-mobil hos någon av de svenska operatörerna, så du får nog vara beredd på att jobba lite för att få tag på just den modell som du vill ha.
Realme är en stark utmanare till Xiaomi när det gäller att ta fram prestandatunga mobiler med imponerande specifikationer till låga priser. Det är svårt att peka ut några generella skillnader mellan tillverkarna. Utifrån olika tester av Realmes och Xiaomis nyare mobiler verkar det som att Xiaomi i regel levererar något vassare kameror och vissa fall även bättre bildskärmar. Realme briljerar däremot ofta med prisvärd prestanda och snabbladdade batterier.
En av de största fördelarna med Realmes mobiltelefoner är just priserna, som jämfört med många andra tillverkare i regel är riktigt låga. Särskilt med tanke på vad du får för pengarna. Många av Realmes toppmodeller, alltså mobiler med riktigt hög prestanda, bra kameror och stora skärmar, kostar ofta endast en bråkdel av vad de större tillverkarnas flaggskepp gör.
Vissa av Realmes mobiler har förvisso börjat klättra uppåt på prisstegen. Trots det är nivån överlag betydligt lägre än hos exempelvis Samsung och Huawei.
Vissa av Realmes mobiltelefoner har stöd för 5G, men inte alla. Här nedanför kommer några exempel på vilka 5G-modeller som Realme har i sitt sortiment just nu.
Realmes sortiment av 5G-mobiler inkluderar till exempel
På Realmes supportsida hittar du flera olika alternativ för support online. Du kan till exempel läsa svar på vanliga frågor och ta hjälp av felsökningsguider och användarmanualer. På sidan finns kontaktuppgifter om du skulle behöva support via mejl, och du har även möjlighet att chatta med Realme. All service sker dock på engelska eftersom du når supporten via tillverkarens europeiska hemsida.
Ja, förutom smartphones erbjuder Realme även andra enheter som smartwatches och hörlurar, men det är oklart om dessa går att få tag på i Sverige. Vissa smartwatches ska dock gå att beställa via Realmes hemsida, medan andra endast levereras till ett fåtal andra europeiska länder.
Just nu är det Realme GT som verkar ligga högst upp på listan över tillverkarens bästa mobiler. Bland annat på grund av den höga prestandan, snabbladdade batteriet och den iögonfallande designen.
Realmes mobiler körs med operativsystemet Android.
Ja, Realmes mobiltelefoner är faktiskt billigare än många andra på marknaden. Särskilt om man tänker på vad du får på köpet. Du kan i regel köpa tre eller fyra av Realmes toppmodeller till samma pris som för en toppmodell hos någon av de större tillverkarna.
Några av Realmes 5G-mobiler är till exempel Realme GT, Realme X50 5G, Realme X50 Pro, Realme 7 5G och Realme X7 Max 5G.
Realmes mobiltelefoner har bra kameror överlag, särskilt när man tänker på prislappen. Det kan förstås variera mellan de olika modellerna.