Om Xiaomi

Xiaomi är Kinas största mobiltillverkare, och under 2021 seglade de till och med om Apple på den globala topplistan och blev världens näst största tillverkare efter Samsung. Till skillnad från sina två största konkurrenter har Xiaomi lyckats med konststycket att erbjuda riktigt bra mobiltelefoner, många med flaggskeppsegenskaper, till relativt låga priser. Precis som Samsung körs Xiaomis mobiltelefoner med operativsystemet Android.

Några av Xiaomis populära mobilserier är till exempel Mi 10, Mi Note 10, och Redmi Note. Tillverkaren har även varumärket Poco.

Fördelar

  • Lägre priser
  • Kraftfulla mobiler
  • Tillgängliga i princip överallt

Nackdelar

  • Mobilerna är i regel rätt stora och tunga
  • Varierande kamerakvalitet

Hur skiljer sig Xiaomis mobiltelefoner från Alcatels?

Även om Xiaomi kanske inte legat på svenskarnas läppar någon längre stund, är tillverkaren förmodligen ändå betydligt mer känd än lågpriskonkurrenten Alcatel. Båda två erbjuder mobiltelefoner med operativsystemet Android, och lyckas trots de blygsamma prislapparna ta fram telefonmodeller med riktigt fina specifikationer.

Men på senare tid har Xiaomis mobiltelefoner dragit ifrån en aning när det gäller prestanda och teknik, och när man jämför Xiaomis nyare modeller med Alcatels motsvarigheter hamnar pluspoängen i de flesta fall på Xiaomis sida. Förutom när det gäller priserna, för där är det inte många som slår Alcatel. Alcatel har även ett mobilsortiment som riktar sig särskilt mot äldre användare, vilket Xiaomi saknar.

Hur mycket kostar Xiaomis mobiltelefoner?

En av de absolut största fördelarna med Xiaomis mobiltelefoner är priserna. Jämfört med de andra större tillverkarna, både på Android- och iOS-marknaden, är Xiaomis mobiler i regel betydligt billigare, utan att man för den skull har tummat på egenskaperna. Prestanda, kamerateknik och bildskärmskvalitet ligger i regel på toppnivå, så du får helt enkelt mycket mobil för pengarna.

Dock har Xiaomi i och med släppet av mobiltelefonerna Mi 10 och Mi 10 Pro, tagit ett ganska stort kliv upp på prisstegen. Det gäller framför allt Mi 10 Pro, som enligt M3 sällar sig till de mindre prisvärda flaggskeppen på marknaden.

Har Xiaomis mobiltelefoner stöd för 5G?

Alla Xiaomis mobiltelefoner har inte stöd för 5G, men däremot blir det allt vanligare att de nya telefonmodellerna kommer 5G-redo. Fördelen med Xiaomis 5G-mobiler är att de i regel placerar sig några prisnivåer under konkurrenternas motsvarigheter.

Exempel på Xiaomis mobiltelefoner med 5G är

Hur är Xiaomis kundtjänst?

Den officiella nordiska återförsäljaren av Xiaomis mobiltelefoner är Mistore. Här kan du förutom att handla även få support, antingen via mejl eller telefon. Öppettiderna är inte överdrivet generösa, men fullt godkända. Tidigare i år slog Mistore upp sina fysiska butiksportar i varuhuset Westfield Mall of Scandinavia i Stockholm, så även här finns vissa supportmöjligheter.

Erbjuder Xiaomi även andra enheter?

Faktum är att Xiaomi har ett brett produktsortiment, bredare än vad många kanske tror. Förutom flera varianter av smarta klockor, hörlurar och aktivitetsarmband erbjuder tillverkaren även TV-apparater, routrar, elscootrar och olika typer av kameror. På Mistore hittar du fler produkter anpassade för det ”smarta hemmet”, till exempel robotdammsugare, fläktar och drönare.

Vanliga frågor om Xiaomi

Vilken av Xiaomis mobiltelefoner är bäst?

Just nu ligger Xiaomi Mi 12 högst upp på topplistan.

Var kan jag köpa Xiaomis mobiltelefoner?

Många svenska operatörer erbjuder Xiaomis mobiltelefoner med eller utan abonnemang, men du hittar dem även hos återförsäljare som Mistore, NetOnNet, Elgiganten och Mediamarkt.

Har Xiaomis mobiltelefoner 5G-stöd?

Flera av Xiaomis nyare mobiltelefoner har stöd för 5G. Några exempel är modellerna i Xiaomi 12-serien, Mi 11-serien, Mi 10T-serien, Mi 10-serien, Redmi 10X-serien och Redmi K30-serien.

Hur stora skärmar har Xiaomis mobiltelefoner?

Det beror såklart på vilken modell det gäller, men när det gäller Xiaomis nyare mobiltelefoner (från 2019 och framåt) är det högst ovanligt att se bildskärmar på under 6 tum. De senaste mobiltelefonernas skärmar ligger i regel på mellan 6,5 och 6,7 tum.

Vilken Xiaomi-mobil är billigast?

Utan att gå alltför långt bak i tiden verkar det som att modellerna i Xiaomis Redmi Note 8- och Redmi Note 9-serie i regel har en prislapp på mellan 2 och 3 000 kronor. Om du är beredd att lägga några kronor över det skulle Mi 10 Lite 5G kunna vara ett alternativ.

Skriven av
Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent
Granskad av
Malin Almroth
Malin Almroth Head of Content

Kontakta Xiaomi

https://www.mi.com/global

08-55925652

Xiaomi , Gustavslundsvägen 137, 167 51 Bromma Sweden

Info om Xiaomi

Org nr: -

Hjälpte den här informationen dig?