Lanseringar

Apple som har en förkärlek för att utveckla sina egna system meddelade nyligen att man kommer göra Maps, deras navigeringsapplikation. Appen som introducerades redan 2006 har möts av kritik på grund av sin ofullständighet, vilket har lett till att användarna vänt sig till konkurrenten Google Maps. 

Redan vid introduktionen av Maps rapporterades massvis av fel. På grund av appens syfte så hamnade även många användare i problem. Exempelvis rapporterades att kartorna ledde användarna till fel destinationer, vilket ibland kunde innebära livsfara. 

Nu planerar Apple att ändra på detta, genom att se över alla sina kartor. Den nya appen kommer med all sannolikhet att lanseras stegvis, vilket innebär att ändringarna troligtvis kommer att dröja för Sverige. 

Apple storsatsar på bättre kartsystem 

För att kunna genomföra de nödvändiga förändringarna kommer Apple att satsa stenhårt. Bland annat rapporterar Tech Crunch att man dels kommer att använda data insamlad från Iphones, men även en hel flotta av bilar med kameror och sensorer för att kartlägga vägnätverk. 

I en intervju med Tech Crunch säger Eddy Cue, vice vd för Apple, att behovet av en ny version har varit påtagligt under flera år. Istället för att fixa alla problem i den gamla applikationen har man bestämt sig för att göra om den från grunden. Detta kommer även ge företaget större möjlighet att uppdatera kartorna när användare rapporterar fel. 

Detta ska ge Apple Maps möjligheten att uppdatera användaren om pågående vägarbeten, nya vägar som öppnas och liknande. Om de lyckas med detta kommer de troligtvis att ha betydligt enklare att konkurrera med Google vad det gäller smarta kartsystem. 

Ny Apple Maps kan konkurrera med Google Maps 

Hittills har de flesta varit eniga om att Google har gjort ett bättre jobb när det gäller kartor. Google har under flera år arbetat med att kartlägga vägsystem i hela världen genom kamerabilar och sensorer. Tack vare kombinationen av överskådlighet samt möjligheten att se vyerna direkt från gatan har många Iphoneanvändare använt deras applikation. 

Om Apple nu lyckas med deras nya kartsystem så är det troligt att Googles övertag kommer att försvinna. Eftersom att Apples egenutvecklade applikationer ofta används av deras användare kan en övergång till Apple Maps innebära betydligt mindre affärer för tech-jätten Google.