Om Apple

Undrar hur många det är som tänker direkt på Apple när de hör ordet smartphone? Förmodligen väldigt många. Apple är en av världens största mobiltillverkare, och har sedan starten 1976 tagit fram populära produkter som Iphone, Imac, MacBook, Ipod, Ipad, den digitala musikaffären Itunes och den smarta klockan Apple Watch. Mobiltelefonerna står dock för majoriteten av all försäljning. 

Visste du att? Det som särskiljer Apple från många andra mobiltillverkare är att de även tagit fram det egna operativsystemet iOS, vilket innebär att Apple ansvarar både för hård- och mjukvara.

Apples första Iphone lanserades 2007 och sedan dess släpps nya modeller ungefär en gång om året i en så kallad tvåårscykel. I den första cykeln satsar tillverkaren på form och i den andra uppdaterar de mobiltelefonens teknik. Apple är kända för att utveckla sina produkter med fokus på användarvänlighet och stilren design. Även om mobiltelefonerna överlag kostar mer än konkurrenternas, har de i regel också längre hållbarhet och högre andrahandsvärde.

Fördelar

  • Starkt operativsystem
  • Omfattande support
  • Mobilerna finns överallt
  • Mobilerna håller länge

Nackdelar

  • Höga priser
  • Relativt få lanseringar jämfört med konkurrenterna

Hur skiljer sig Apples mobiltelefoner från Samsungs?

Den största och viktigaste skillnaden mellan Apples och Samsungs mobiltelefoner är själva operativsystemet. Apples telefoner körs med iOS medan Samsungs körs med Android, och det finns fördelar och nackdelar med båda. Android är till exempel baserat på öppen källkod, vilket för den enskilda användaren innebär stora möjligheter att själv anpassa sin telefon utifrån personliga preferenser. Det gäller både system och olika funktioner.

Men det finns ett flertal punkter där Apples iOS slår Android rätt rejält. PC Tidningen har tagit upp några av de viktigaste fördelarna med iOS.

IOS kan till exempel erbjuda

  • Högre hastigheter. Om man bara läser specifikationerna kan det verka som att Android-mobilernas processorer överglänser Iphones, men i praktiken har det visat sig vara tvärtom.
  • Bättre uppdateringar. iOS uppdateras betydligt mer frekvent än Android. Det går även snabbare eftersom en uppdatering till iOS kan installeras automatiskt i din Iphone, till skillnad mot Android där alla uppdateringar går via tillverkaren.
  • Större säkerhet. Det är vanligare att Android-mobiler drabbas av angrepp. Det förekommer såklart även angrepp mot iOS, men inte i lika stor omfattning.
  • Smidigare support. Du kan lättare få support till en iOS-mobil eftersom Apple ansvarar över både hård- och mjukvara.

Med det sagt så är ju Samsung världens största tillverkare av en anledning, och mobiltelefonerna håller precis som Apples väldigt hög klass. En fördel med Samsungs mobiltelefoner är att det finns fler varianter att välja mellan. Priserna är i många fall även något lägre än Apples. Undantagen är Samsungs senaste premiumtelefoner.

Hur mycket kostar Apples mobiltelefoner?

Apples mobiltelefoner har alltid legat på en prisnivå lite över konkurrenternas. Även om det nu är många konkurrenter som har börjat knappa in är det fortfarande Iphone som i de flesta fall sällar sig till de dyrare alternativen. Det är dyrt att köpa en helt ny mobiltelefon i dag, och kanske då särskilt en Iphone. Men då håller också Apples telefonmodeller längre än vad många av konkurrenternas gör.

Äldre Iphones har tillgång till de senaste uppdateringarna

Undersökningar har visat att den genomsnittliga Iphone-kunden behåller sin mobil i cirka tre år innan behovet av en uppgradering blir för stort, vilket på ett sätt kanske kan motivera det högre priset. Apple håller operativsystemen uppdaterade på ett helt unikt sätt, där även flera år gamla Iphones ofta har tillgång till de senaste uppdateringarna.

Har Apples mobiltelefoner stöd för 5G?

Modellerna i Apples i Iphone 12- och 13-serie har stöd för 5G, och enligt Apple kan man vänta sig en 5G-upplevelse utöver det vanliga. Tillverkaren har till exempel specialkonstruerat antenner och radiokomponenter i syfte att uppnå högsta möjliga känslighet och effektivitet. Pro-modellerna ligger ytterligare ett steg upp i utvecklingen, och ska kunna erbjuda 5G-anslutning även på global nivå.

Hur är Apples kundtjänst?

En klar fördel med Apple är kundtjänsten. På den svenska hemsidan finns Apple-supporten, där du enkelt kan söka information om de olika produkterna och kontakta Apples rådgivare eller support via telefon.

Eftersom Apples mobiltelefoner finns hos de flesta svenska operatörer och återförsäljare som Elgiganten och NetOnNet, har du även stora möjligheter att få support även där.

Vilka andra enheter erbjuder Apple?

Förutom mobiltelefoner erbjuder Apple även produkter som datorer, surfplattor, smarta klockor, tv och hörlurar, som alla är konstruerade för att fungera i sömlös samklang med varandra. 

Bland datorerna finns till exempel Macbook Air, Macbook Pro och Imac, och i sortimentet av surfplattor ingår Ipad Pro, Ipad Air och Ipad Mini. Tillverkarens smarta klocka Apple Watch har på kort tid blivit otroligt populär. Du kan välja mellan flera olika modeller, till exempel i Watch 7-, Watch 6-, Watch 3-, Nike- och Hermés-serierna.

Vanliga frågor om Apple

Hur kontaktar jag Apples support?

Du hittar kontaktuppgifter till Apples support och rådgivare genom att besöka hemsidan. Där kan du även söka information om Apples olika produkter.

Vilken är Apples bästa mobiltelefon?

Just nu verkar det vara modellerna i Iphone 13-serien som får mest uppmärksamhet av både svenska och internationella mobiltestare. Framför allt Iphone 13, det vill säga standardmodellen, som enligt uppgift ska ge mest för pengarna. Batteritiden, designen och den kraftiga prestandan ska vara några av telefonens främsta attribut.

Var kan jag köpa en mobiltelefon från Apple?

Du hittar Apples mobiltelefoner hos nästan alla svenska mobiloperatörer, som ofta har fördelaktiga priser om du köper telefonen i samband med ett mobilabonnemang. Du kan även köpa Apples mobiler på den officiella hemsidan, eller hos återförsäljare som Elgiganten och NetOnNet.

Är Apples mobiltelefoner bättre än Samsungs?

Det finns för- och nackdelar med både Apples och Samsungs mobiltelefoner, och det handlar mycket om dina personliga preferenser. De stora fördelarna med Apple är mobiltelefonernas hållbarhet, det starka och säkra operativsystemet och den omfattande supporten.

Vilka av Apples mobiltelefoner har stöd för 5G?

Mobiltelefonerna i Apples Iphone 12 och Iphone 13-serie har alla stöd för 5G. Pro-varianterna kan även erbjuda 5G-anslutning på global nivå.

Skriven av
Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent
Granskad av
Malin Almroth
Malin Almroth Head of Content

Kontakta Apple

https://www.apple.com/se/

020-100529

Apple , Kungsgatan 49, 111 22 Stockholm

Info om Apple

Org nr: 556237-7647

Hjälpte den här informationen dig?