Foto: Apple/Pressbilder

Appar

Sedan Apple släppte iPhone Xs och Xs Max har många förundrats över kameran. Enligt många ska den släta ut huden på ett sätt som ser onaturligt ut. Nu går apptillverkaren bakom kameraappen Halide ut och förklarar vad det beror på.

I september lanserades nya iPhone Xs och Xs Max. Många personer världen över har förundrats över den avancerade kameran som tillsynes slätade ut huden på personer som fastnade på bild. 

Nu har apptillverkaren bakom kameraappen Halide, i ett blogginlägg, gått ut och förklarat hur det kan komma sig att bilderna blir så släta.

Brusreducering tolkar vi som utjämning

Till att börja med är kameran i de två modellerna helt förändrad från tidigare. Kameran kan nu ta fler exponeringar för att sedan slå ihop dem, detta kallar Apple för smart HDR. Att kunna slå ihop flera exponeringar gör det möjligt att ta bilder i exempelvis starkt solljus utan att för den delen förlora detaljerna som finns i förgrunden. Då kameran kan kombinera flera exponeringar får man även fram fler detaljer.

För att kunna kombinera flera exponeringar måste varje exponering vara kort vilket i sin tur innebär högre ISO och mer brus. Bruset, det vill säga den skillnad som finns mellan två pixlar som ligger bredvid varandra, har man fått bort genom att höja brusreduceringen mer än tidigare. Det får bilden att se mer jämn ut än tidigare.

[Ads1]

Personer har trott att kameran endast jämnar ut hud

En del personer har trott att kameran endast jämnar ut bilder på hud och inte på andra objekt. Den idén slår dock Halide hål på.

Man har genom tester kunna se att samma effekt uppnås då man tar bilder på en citron.

Går att stänga av funktionen

Många anser att allt för släta bilder ser onaturliga ut, så för dem är det tur att det går att få bort det. Antingen kan man välja att stänga av HDR-funktionen eller välja att fota i råformat.

Man kan även välja att fota i en tredjepartsapp för att komma undan allt för släta bilder.