Närbild på en inristad sonys logga mot mörk bakgrund.Den 5 oktober släpps äntligen Sonys nya Xperia 5 III i svenska butiker. Foto: In Green/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Sony gått ut med pris och släppdatum för sin nya mobiltelefon Xperia 5 III, och på den svenska marknaden är det 5 oktober som gäller. Xperia 5 III må vara snäppet enklare än systermodellen 1 III, men telefonen är fortfarande ett riktigt kraftpaket som bjuder på trevligheter som 5G, wifi-6, 120 Hz skärmuppdatering och högkvalitativ kamera.

Vi har tidigare skrivit om Sonys presentation av de nya mobilerna Xperia 1 III och Xperia 5 III, men då var både priser och tillgänglighet fortfarande något av ett mysterium. Men enligt Mobil.se kan alla Sony-fans nu skriva in den 5 oktober i kalendern, för då släpps äntligen Xperia 5 III till det rekommenderade priset 9 790 kronor.

Kraftigt chip som ger stöd för 5G och wifi-6

Xperia 5 III ska vara något enklare, och således en billigare mobil, än systermodellen Xperia 1 III. Men när man kastar ett öga på specifikationerna verkar det fortfarande finnas prestanda och teknik som uppfyller de allra flesta krav. Under huven sitter Qualcomms kraftiga chip Snapdragon 888 5G som precis som namnet avslöjar ger mobiltelefonen stöd för 5G, men även wifi-6.

Precis som Xperia 1 III har Xperia 5 III ett batteri på 4 500 mAh.

Kamera med Zeiss-optik

När Sony står som tillverkare kan man i de flesta fall räkna med högkvalitativa kameror, och Xperia 5 III verkar inte avvika från den trenden. Telefonen har en bakre trippelkamera som inkluderar en vidvinkel på 12 MP, en variabel telefotolins (du kan växla mellan två zoomlägen) med 3x/4,4x optisk zoom och en ultravidvinkel på 12 MP. Kameran har utvecklats med Zeiss-optik, vilket säger lite om vilken standard du kan vänta dig.

Med huvudkameran kan du även filma i 4K-upplösning vid 120 fps (foton per sekund) och använda flera spännande funktioner för att experimentera med ditt material.

Långsmal bildskärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens

Xperia 5 III har en bildskärm på 6,1 tum med det långsmala bildformatet 21:9. Skärmtypen är OLED och här hittar du glädjande nog en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, som ger en behaglig och mer följsam upplevelse när du till exempel scrollar runt bland olika webbsidor.

Från och med den 5 oktober kan du alltså köpa din egen Sony Xperia 5 III. Färgerna som finns att välja på är svart och grönt.