Om Sony

Sony, eller Sony Mobile, är en gren av moderbolaget Sony Corporation och var tidigare en fusion med svenska Ericsson. Samarbetet med Ericsson upplöstes 2012, och Sony valde tidigt att skära ner rejält på sin verksamhet i Sverige och huvudkontoret flyttades från Lund till Tokyo, Japan.

Det kanske mest kända varumärket i kategorin mobiltelefoner är Sony Xperia, som kan delas in i tre olika generationer. Den senaste generationen, och den vi förmodligen är mest bekanta med, körs med operativsystemet Android, till skillnad mot Apples Iphone som körs med iOS.

Visste du? Namnet Sony kommer från ordet Sonus, det latinska ordet för ljud, och det amerikanska slangordet Sonny som under 1950-talet var en vanlig benämning för ”unga och charmiga pojkar”.

Sonys mobiltelefoner, framför allt de senare modellerna, är kända för sitt långsmala, smidiga format, där tillverkaren lagt lika stort fokus på designen som på egenskaperna under skalet. Prestandan är genomgående hög, kamerasystemet avancerat och ljudkvaliteten mer än tillfredsställande. De senaste Xperia-modellerna har till många Sony-fantasters glädje även utrustats med 5G-stöd.

Fördelar

  • Stort fokus på form och design
  • Genomgående hög prestanda
  • Bra mobilkameror

Nackdelar

  • Något höga priser

Hur skiljer sig Sonys mobiltelefoner från Oneplus?

Det finns både likheter och skillnader mellan Sony och den betydligt yngre konkurrenten Oneplus. Båda två erbjuder mobiltelefoner med operativsystemet Android, och framför allt när det gäller tillverkarnas nyare modeller kan man snabbt konstatera att kvalitetsnivån är riktigt hög. Men givetvis gör den ena vissa saker lite bättre än den andre, och tvärtom.

Sonys mobiltelefoner är i regel något smidigare och lättare än Oneplus-mobiler, men det kan å andra sidan innebära att batterierna inte har riktigt lika hög kapacitet. En del hävdar att Oneplus mobiltelefoner även har något högre prestanda, och så kan det nog vara när det gäller vissa modeller, men överlag får man nog ändå säga att både Sony och Oneplus har mycket att erbjuda just på den punkten.

Den största skillnaden kanske ändå är priserna. Sonys flaggskeppsmobiler ligger några tusenlappar över Oneplus dito, även om de senare faktiskt har klättrat några steg upp på prisskalan.

Hur mycket kostar Sonys mobiltelefoner?

Sony har mobiltelefoner i flera olika prisklasser. Den billigaste, lite beroende på var du köper den, kostar strax under 3 000 kronor, medan den dyraste har ett rekommenderat cirkapris på 11 490 kronor.

Sony är med andra ord inte den billigaste mobiltillverkaren på marknaden, men samtidigt långt i från den dyraste.

Har Sonys mobiltelefoner stöd för 5G?

Flera av Sonys senaste Xperia-modeller har stöd för 5G.

Hur omfattande är Sonys kundtjänst?

Sonys kundtjänst är fullt godkänd, men inget utöver det vanliga. För frågor om din Sony-mobil kan du till exempel besöka Sonys mobil-supportsida. Där finns uppgifter om hur du kontaktar Sonys kundtjänst via telefon, mejl och chatt. Har du enklare ärenden kan du även kolla om liknande frågor diskuteras på frågeforumet, eller söka vidare bland produktkategorierna där du hittar vanliga frågor och svar.

Vilka andra enheter erbjuder Sony?

Sony erbjuder många olika slags enheter, till exempel tv-apparater, trådlösa hörlurar och högtalare, kameror och videokameror. Icke att förglömma är det ju även Sony som står bakom den omåttligt populära tv-spelskonsolen Playstation.

Vanliga frågor om Sony

Vilken är Sonys bästa mobiltelefon just nu?

I dagsläget verkar det vara Sony Xperia 1 IV som är tillverkarens vassaste mobil.

Var kan jag köpa Sonys mobiltelefoner?

Du kan köpa Sonys mobiltelefoner på tillverkarens egen hemsida, men det är även flera svenska operatörer som erbjuder telefoner från Sony. Du hittar även några modeller i Sonys mobilsortiment hos återförsäljare som Elgiganten och NetOnNet.

Hur bra är kameran i Sonys mobiltelefoner?

Det är framför allt i Sonys senare mobiltelefoner som man märker att tillverkaren gjort en storsatsning på kameratekniken. De bakre kamerauppsättningarna inkluderar ofta flera olika linser, och Sony verkar i allt större utsträckning använda sig av Zeiss-optik.

Hur kontaktar jag Sonys kundtjänst?

Du kan ringa, mejla och chatta med Sonys kundtjänst, och kontaktuppgifterna hittar du på tillverkarens svenska hemsida. På supportsidan finns det även vanliga frågor och svar om de olika produkterna.

Skriven av
Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent
Granskad av
Malin Almroth
Malin Almroth Head of Content

Kontakta Sony

https://www.sony.se/

013-244500

Sony , Mobilvägen 4, 223 62 Lund

Info om Sony

Org nr: 556615-6658

Hjälpte den här informationen dig?