iPhone Xs Max

Lanseringar

Efter månader av spekulationer har iPhones nya modeller nu presenterats. Visst finns det några nyheter även om mycket är likt dagens flaggskepp iPhone X. Priserna för de tre telefonerna är skyhöga och värstingvarianten kostar en bra bit över 18 000 kronor.

Igår presenterades dem, iPhones nya modeller. Inför ett hundratal journalister i Steve Jobs Theater, på huvudkontoret i Cupertino, Kalifornien, visade Apple stolt upp nya flaggskeppet iPhone Xs och den större versionen iPhone Xs Max. ”Budgetvarianten” iPhone Xr, som väntas bli storsäljaren, visades också upp.

Likheterna med iPhone X är många men det finns även en hel del förbättringar i de nya telefonerna. Samtliga telefoner har utrustats med Face ID vilket gör det möjligt att låsa upp telefonen utan något knapptryck. Dessutom har prestandan förbättrats avsevärt med nya det nya A12 Bionic-chipet.

Kamerafunktionen i Xs och Xs Max är förbättrad och kan nu hantera svåra ljusförhållanden bättre än tidigare.

Apple har också lagt ned mycket fokus inom förstärkt verklighet, AR (augmented reality). På lanseringseventet visade man även upp ett nytt AR-spel.

Många likheter med iPhone X

Hypen kring telefonerna har varit stor men mycket är sig likt från föregångaren iPhone X. iPhone Xs har exempelvis fått samma skärmstorlek som sin föregångare på 5,8 tum.

Mastodonttelefonen fick däremot en betydligt större skärm på 6,5 tum. Apple har dock varit smarta och gjort telefonen längre istället för bredare. Det gör telefonen lättare att hålla i handen.

Skärmarna har även stöd för HDR och 60 procents bättre färgomfång än vad föregångaren iPhone X har.

Både Xs och Xs Max har likt iPhone X två huvudkameror med 12 MP vardera. Den ena med vidvinkel och den andra med telefonlins med 2x optisk zoom.

[Ads1]

Dual sim var en av höjdpunkterna

En av de största nyheterna med Xs och Xs Max är att de kommer med stöd för dubbla sim-kort. Det ger en möjlighet att ha två telefonnummer i samma telefon. Perfekt för den som annars har både en jobbtelefon och en privat mobiltelefon.

Dessutom har båda modellerna fått bättre batteritid, om än marginellt. iPhone Xs har fått 30 minuter bättre batteritid under normalanvändning och Xs Max har fått 90 minuter bättre batteritid.

iPhone Xr var den stora snackisen

Den stora snackisen igår var iPhone Xr. Den billigare av de tre telefonerna kommer utrustad med en skärm på 6,1 tum. Telefonen kan rent storleksmässigt jämföras med en iPhone 8 Plus men tack vare avsaknaden av hemknapp blir skärmdimensionen större.

Telefonen har en ensam kamera på baksidan men kan trots det ta porträttbilder, detta tack vare en förbättrad processor. iPhone Xr blir tillgänglig i en mängd olika färger, sex stycken för att vara exakt.

Priset på telefonerna klättrar en bra bit över 10 000 kronor

Intresset för de nya modellerna från Apple är stor världen över, men det är nog inte alltför många som kommer ha råd med dem. iPhone Xr sägs vara en budgettelefonen, men endast i jämförelse med Xs och Xs Max. Grundmodellen med 64 GB beräknas kosta 9 495 kronor, toppmodellen med 256 GB klättrar upp en bra bit över 11 000 kronor, i USA. Vad priserna blir i Sverige är ännu oklart.

Flaggskeppet Xs och den större Xs Max kommer kosta 12 795 kronor respektive 13 995 kronor med 64 GB lagringsutrymme. Vill man ha toppmodellerna med 512 GB får man vara beredd att betala 17 195 respektive 18 395 kronor.

iPhone Xs och Xs Max går att förhandsbeställa från och med imorgon. Säljstart blir nästa fredag den 21 september. iPhone Xr går inte att förhandsbeställa förrän 19 oktober och säljstart blir 26 oktober.