Foto: quangmooo / Shutterstock.com

Lanseringar

Häromdagen lanserades Samsungs nya Galaxy Note 9. Telefonen är klart bättre på alla plan jämfört med föregångaren Galaxy Note 8. De allra största förändringarna hittar vi i kameran, batteriet och pennan.

Note-användarna har väntat länge och häromdagen släpptes den, Galaxy Note 9. Telefonen har blivit bättre på alla plan jämfört med föregångaren Note 8.

Störst uppgradering har kamera, batteri och pennan fått. Dessutom finns det möjlighet att nå en lagringskapacitet på 1 TB. Telefonen släpps i fyra olika färger, tyvärr för vår del finns bara två av dessa tillgängliga i Sverige.

Galaxy Note 9:s batteri uppges räcka i 24 timmar

En stor förbättring jämfört med föregångaren är batterikapaciteten. Det nya batteriet på 4 000 mAh är hela 1 000 mAh mer än i föregångaren Note 8. 

Nya Note 9 har till och med högre kapacitet än flaggskeppet S9 Plus som erbjuder 3 500 mAh.

För användaren borde det kraftigare batteriet åtminstone innebär några timmars fler användande innan laddaren måste göra sitt. Enligt Samsung ska batteriet vara tillräckligt starkt för att klara av 24 timmars normalanvändning. Vad normalanvändning innebär är dock inget man specificerat. Det återstår alltså att se hur bra batteritiden faktiskt är.

Pekpennan är största nyheten

Den största nyheten i nya Note 9 är den uppgraderade pennan. SPen är, enligt Samsung, det som får människor att välja en Note. Man påstår själva att 95 procent av alla som äger en Note fortsätter inom samma produktfamilj när de köper ny telefon. Om det är pennan som är avgörande låter vi vara osagt.

Hur som helst ha pennan fått en rejäl uppgradering. Med en inbyggd bluetooth är det inte bara möjligt att rita på skärmen. SPen kan nu även användas som fjärrutlösare till kameran, samt som fjärrkontroll på exempelvis presentationer.

Genom att koppla upp telefonen mot en dator kan pennan användas för att navigera i presentationer, något Samsung demonstrerade under lanseringen.

Att ladda pennans batteri är inget som tar någon längre tid. Sätt i pennan i telefonen och inom en minut är den fulladdad.

Kameran har fått AI-baserad motivigenkänning

Galaxy Note 9 har fått en hel del förändringar, en av de bättre är kameran. Med den nya AI-funktionen är det nu möjligt att identifiera sådant du troligtvis inte vill ha med i bild. 

Telefonen låter dig veta om någon blinkar, varnar om belysningen är dålig samt meddelar om det finns smuts på linsen. Dessutom kan AI-funktionen gå in, i samband med att du tar en bild, och göra justeringar för att göra bilden bättre.

Galaxy Note 9 erbjuder lagringsutrymme på 1 TB

Galaxy Note 9 finns med två olika lagringskapaciteter. Den ena har ett lagringsutrymme på 128 GB och den andra har hela 512 GB.

Båda varianterna har dessutom plats för ett externt minneskort på 512 GB. Det innebär att det är möjligt att som mest nå upp i en lagringskapacitet på 1 TB.

Anledningen till den kraftigt ökade lagringskapaciteten har att göra med att Samsung vill minska behovet av molntjänster. Man vill dessutom undvika att människor ska behöva radera innehåll på grund av att minnet tar slut.

Note 9 kommer i fyra färger men bara två finns i Sverige

Note 9 släpps i fyra olika färger: Metallic Copper, Ocean Blue, Midnight Black och Levender Purple. 

Tyvärr för svensk del kommer bara de svarta och blå modellerna släppas på den svenska marknaden.