apples logga mot mörk husfasadApple har nyligen släppt sina kommande uppdateringar för Iphone. Foto: Jonathan Weiss/Shutterstock.com

Lanseringar

Översättningapp för elva språk, digital bilnyckel och vägbeskrivning för cykel är bara några av de uppdateringar som dyker upp i Apple Iphone inom snar framtid. Det står nu även klart att Apple kommer börja tillverka sina egna datachip för Mac-datorer.

I en digital presentation visade Apple nyligen upp några kommande uppdateringar för Iphone. Enligt  Ny Teknik ska Apples chef Craig Federighi ha sagt i ett pressmeddelande att Iphone kommer bli både kraftfullare och lättare att använda. Bland annat så ska Apple göra om designen på vissa av komponenterna i hemskärmens gränssnitt för att man snabbt ska komma åt appar som används regelbundet.

Digital bilnyckel och vägbeskrivning för cykel

I Iphone-uppdateringen ingår även en översättningsapp och en funktion som gör att användaren kan låsa upp bilen med hjälp av mobiltelefonen. Den så kallade digitala bilnyckeln ska enligt uppgift kunna användas med flera olika bilmodeller. Om man skulle bli av med telefonen kan nyckeln inaktiveras eller delas med andra via meddelande-funktionen.

Något som många Iphone-användare har längtat efter är vägbeskrivning för cykel, vilket Apple nu för första gången kommer att inkludera i telefonens app för kartor.

Apple Watch uppdateras efter hälsomyndigheternas rekommendationer

Apple ska även uppdatera Apple Watch. Den smarta klockan ska till exempel kunna känna av om användaren har tvättat händerna så länge som hälsomyndighternas rekommenderar för att förebygga virusspridning, alltså minst 20 sekunder.

Lämnar samarbetet med Intel

Apple har under flera års tid samarbetat med elektronikföretaget Intel, som tillverkat datachip till företagets Mac-datorer. Under den digitala presentationen meddelade Apple att de nu har valt att lämna samarbetet med Intel för att i stället börja tillverka sina egna chip. Syftet är att man ska kunna använda apparna i Iphone och Ipad även på Mac.

Det nya operativsystemet för Mac har döpts till Big Sur, som även är namnet på kuststräckan mellan San Francisco och Los Angeles.