Sonys olika kameralinser på hyllor mot väggen.I december kommer Sonys nya Xperia Pro-I ut på marknaden och utmanar samtliga rivaler i segmentet kameramobiler. Huvudsensorn är densamma som i Sonys RX100-VII-kompaktkamera och bildprocessorn hittar vi även i tillverkarens digitalkameror. Foto: enchanted_fairy/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Sony lanserat sina nya mobiltelefon Xperia Pro-I, som med sin högkvalitativa kamerautrustning framför allt vänder till sig fotografer. Den nya mobilen har samma huvudsensor som Sonys proffsiga RX100 VII-kompaktkamera och en bildprocessor som känns igen från företagets digitalkameror. Enligt Mobil.se är det lätt att glömma bort att det är en mobiltelefon och inte en kamera det handlar om.

Sony ska enligt uppgift vara öppna med att den nya Xperia Pro-I inte är en mobiltelefon för alla, utan kanske framför allt tilltalar dig som är ute efter maximal bildkvalitet. Prislappen på cirka 18 000 kronor smalnar förmodligen av målgruppen ytterligare lite till. Men då har Sony också slagit knut på sig själva för att ta fram en riktigt högpresterande kameramobil.

Tillverkaren uppger att de har haft sina egna Alpha- och Cybershot-kameror som inspiration, och sensorn i huvudkameran ska vara densamma som i deras RX100 VII-kompaktkamera och ge 2,4 μm stora pixlar.

Hög prestanda även i mörker och autentiskt kort skärpedjup

Tack vare ett 24 millimeters Zeiss-objektiv ska Xperia Pro-I:s huvudkamera leverera hög prestanda även när du fotograferar i mörker och ge foton med fint dynamiskt omfång. Kameran ska enligt Mobil.se även ge faktiskt kort skärpedjup, i stället för artificiell bakgrundsoskärpa som många andra mobilkameror lägger till med hjälp av processorn.

Enligt Sony kan kamerans autofokus fokusera 60 gånger/sekund, där du ska kunna fota med kontinuerlig autofokus vid 20 foton per sekund (fps). Vill du spela in video ska kameran kunna erbjuda 4K-upplösning vid 120 fps, och det ska även finnas ett proffsläge för optimerade filmer.

Den bakre kamerauppsättningen inkluderar tre olika linser på 12 MP vardera plus en djupsensor på 0,3 MP.

Xperia Pro-I kommer ut i början av december

Precis som Mobil.se påpekar är det lätt att glömma att detta faktiskt är en mobiltelefon som även har andra saker än sin kamerautrustning att stoltsera med. Xperia Pro-I har till exempel en 6,5 tum stor bildskärm med 4K-upplösning och 120 Hz i uppdateringsfrekvens, och kan tack vare chipsetet Snapdragon 888 vara en mobiltelefon med stöd för 5G.

Sonys nya Xperia-modell beräknas landa på svensk mark i början av december