hand håller upp samsung galaxy note 20 ultraDen 5 augusti släppte Samsung nya modeller i Galaxy Note-serien. Galaxy Note 20 sägs bjuda på kraft och kapacitet av sällan skådat slag. Foto: Jack Skeens/Shutterstcok.com

Lanseringar

Nu har Samsung släppt nya modeller i sin Note-serie, nämligen Galaxy Note 20 och Galaxy Note 20 Ultra. Tillverkaren har satsat på rejäla uppdateringar under skalet och menar att den nya mobilen kan vara den kraftfullaste i hela sortimentet.

Samsungs årliga lanseringsevenemang Galaxy Unpacked gick av stapeln även i år, men för första gången i form av en digital sammankomst som livesändes från Sydkorea. Sin vana trogen avslöjade tillverkaren fem nya produkter, och det var nog ingen som blev förvånad när två nya mobilvarianter i Note-serien tog plats på scen.

Galaxy Note 20 och Galaxy Note 20 Ultra ska båda två kunna erbjuda hög prestanda, spännande kamerafunktioner och förbättrade skrivupplevelser. Enligt Samsung själva kan Note 20 vara den kraftfullaste telefonen i deras sortiment. Det rapporterar NyTeknik.

Amoled-skärm som anpassar sig efter innehållet

Ultra-modellen har utrustats med en dynamisk amoled-bildskärm som har en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. Skärmen anpassar sig automatiskt efter innehållet, vilket till exempel är gynnsamt för batteritiden. Den höga uppdateringsfrekvensen har dessutom bidragit till snabbare respons på den medföljande pekpennan S Pen. Enligt Samsungs nordiska produktchef för mobiltelefoner Andreas Bergqvist, ska det nu endast ta nio millisekunder för respons mellan penna och skärm.

Nya kamerafunktioner och snabbare autofokus

Note 20 och Note 20 Ultra har som sagt båda två utrustats med nya kamerafunktioner, till exempel videoinspelning i 8K, avancerade zoominställningar och manuella inställningar för ljud, ljus, fokus och exponering. Samsung har enligt uppgift framför allt satsat på att förbättra funktionen för autofokus.

Kraftpaket som håller

Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra drivs av systemchippet Exynos 990 (7nm) med 5G-stöd och möjlighet till wifi 6-anslutning. Note 20 kommer med 8 GB RAM-minne och 256 GB internt lagringsminne, och Note 20 Ultra med 12 GB RAM-minne och 256 eller 512 GB internt lagringsminne. Modellerna kan även vara tillgängliga i andra utföranden på den globala marknaden, men detta verkar vara standarden på den europeiska.

Batteriets kapacitet ligger på 4 500 mAh för Note 20 Ultra och 4 300 mAh för Note 20.

Släpps 21 augusti

De nya modellerna i Galaxy Note 20-serien släpps på marknaden den 21 augusti. Priset ligger på 11 890 kronor för Note 20, och saftiga 14 590 kronor för Note 20 Ultra.