Nokia-mobiler i olika färger ligger på pastellfärgade klossar.Nokia G22 är en av HMD Globals nyheter denna vår. Foto: Pressbild/HMD Global

Lanseringar

Snart får vi se de tre nya Nokia-mobilerna G22, C22 och C32 äntra marknaden, där samtliga har en prislapp på under 2 500 kronor. Den dyraste i gänget, G22, är genom ett samarbete med Ifixit utvecklad för att enkelt kunna repareras av användaren själv. Det skriver Mobil.se

Tre nya Nokia-lurar i budgetklass är på ingång, närmare bestämt Nokia G22, C22 och C32. HMD Global inleder samtidigt ett samarbete med Ifixit som kommer göra det enklare att laga sin telefon vid behov. 

Reparera din Nokia G22 själv

Av dessa tre nya mobiler är det Nokia G22 (2 400 kronor) som är utvecklad för att du som användare själv ska kunna reparera den. Ifixit säljer originaldelar och de verktyg du behöver, där priserna för en ny skärm och ett nytt batteri kommer ligga kring 50 respektive 25 euro.

Nokia G22 har en LCD-skärm på 6,5 tum med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, och skärmen skyddas av Gorilla Glass 3 som minst sagt har några år på nacken. På baksidan, som för övrigt är av plast, sitter tre kameror: huvudkamera, makrokamera och djupsensor.

Värt att nämna är att G22 levereras med Android 12 och inte 13. Förklaringen sägs vara att telefonen varit under utveckling under en längre tid med anledning av de nya reparationsmöjligheterna.

Två nya modeller i C-serien under 2 000 kronor

Nyheterna i Nokia C-serien heter som sagt C22 och C32. C22 är den billigaste modellen och kommer på den svenska marknaden att landa på 1 700 kronor. Här finns inga större innovationer att se fram emot, utan det är en enkel modell som släpps med det nedbantade operativsystemet Android 13 Go. I övrigt kan C22 bjuda på en skärm på 6,5 tum och en dubbel bakre kamera med en huvudlins på 13 MP och en makrokamera.

C32 klockar in på 1 900 kronor och har tack vare ett lite större arbetsminne stöd för “vanliga” Android 13. Även här finns en skärm på 6,5 tum, men C32 kan bjuda på en bättre huvudkamera än C22.

HMD Global flyttar delar av tillverkningen till Europa

HMD Global har nyligen meddelat att de kommer flytta delar av sin tillverkning till Europa, men det är fortfarande oklart exakt var och i hur stor omfattning. Det ska vara ett första steg mot att ta tillverkningen av 5G-mobiler till den europeiska marknaden.