Om Nokia

Om du växte upp i början av 2000-talet kanske du främst förknippar Nokia med den otroligt populära 3310:an? Det är nämligen en av världens mest sålda mobiltelefoner och har tillverkats i cirka 126 miljoner exemplar. Men mycket har hänt sedan dess. Under de senaste åren har Nokia, eller snarare HMD Global som är företaget bakom mobiltelefonerna, lanserat en strid ström av mobiltelefoner av smartphone-typ med en version av operativsystemet Android under skalet.

Visste du? I början av november 2020 utsåg Counterpoint Research Nokia, eller rättare sagt HMD Global, som den mest förtroendeingivande Android-tillverkaren bland konsumenterna på marknaden. För andra året i rad springer Nokia förbi giganter som Samsung, Xiaomi, Oneplus och Realme.

Sammanfattningsvis erbjuder Nokia pålitliga och hyfsat kraftfulla mobiltelefoner, där tillverkaren lagt stort fokus på design och programvara. Telefonerna bjuder kanske inte på några större innovativa överraskningar, men kvaliteten är hög och hållbarheten relativt lång. De genomgående låga priserna är såklart ett stort plus.

Fördelar

  • Väldesignade mobiltelefoner
  • Låga priser
  • Regelbunden uppdatering av operativsystemet

Nackdelar

  • Bra men aldrig fantastiska mobiler
  • Varierande kamerakvalitet

Hur skiljer sig Nokias mobiltelefoner från Motorolas?

Nokia och Motorola har båda två sina för- och nackdelar, och vilken mobiltillverkare som är det bästa valet för dig är högst individuellt. Det skiljer sig såklart även bland de olika mobilmodellerna i tillverkarnas respektive sortiment.

Vi kan börja från andra hållet och gå igenom några likheter. Båda erbjuder till exempel Android-mobiler till genomgående låga priser, undantaget Motorolas nya Razr 5G som tar rejäla kliv upp på prisstegen. Många av tillverkarnas mobiltelefoner verkar vid en första jämförelse även ha liknande specifikationer, till exempel när det gäller prestanda, minneskonfigurationer och operativsystem.

Men trots vissa likheter är det ändå Motorolas mobiltelefoner, framför allt de senare modellerna, som i olika jämförande tester ofta går vinnande ur striden. Med det sagt är Nokias mobiltelefoner inte dåliga, men i segmentet premium/flaggskeppstelefoner står de sig inte riktigt i konkurrensen.

Hur mycket kostar Nokias mobiltelefoner?

En stor fördel med Nokias mobiltelefoner är priserna. I dagsläget är det till exempel rätt ovanligt att hitta en mobiltelefon med globalt 5G-stöd under 10 000-kronorsstrecket, men här kan Nokia slå de flesta på fingrarna.

Har Nokias mobiltelefoner stöd för 5G?

När Nokia lanserade mobiltelefonen 8.3 5G tog tillverkaren sitt första stora steg in i utvecklingen av femte generationens nätverk. Det kanske inte är en av marknaden mest spännande mobiler i övrigt, men fördelen är att du får en riktigt trevlig 5G-upplevelse till betydligt lägre priser än vad många konkurrenter kan erbjuda.

Nyare 5G-mobiler från Nokia är G50 och tidigare nämnda XR20.

Hur omfattande är Nokias kundtjänst?

På Nokias svenska supportsida hittar du information om hur du kommer i kontakt med kundtjänsten, men det blir ingen lång läsning. Alternativen verkar nämligen bara vara live-chatt (på engelska) och mejl. Det finns inga uppgifter som tyder på att Nokia erbjuder support via telefon.

Har du enklare ärenden kan du även söka på din telefonmodell eller det ämne som din fråga handlar om, eller välja bland olika kategorier med vanliga frågor och svar.

Erbjuder Nokia även andra enheter?

Förutom mobiltelefoner erbjuder Nokia även olika varianter av smarta tv-apparater, och hörlurar som Nokia Pro True Wireless Earphones, Nokia Essential True Wireless Earphones och Essential Wireless Headphones.

Vanliga frågor om Nokia

Vilken är Nokias bästa mobiltelefon?

Enligt flertalet mobiltestare är det Nokia XR20 och 8.3 5G som ligger högst upp på topplistan just nu.

Vilket operativsystem använder Nokias mobiltelefoner?

Nokias mobiltelefoner drivs av en version av operativsystemet Android. Just operativsystemet är en av Nokias stora fördelar och tillverkaren erbjuder regelbundna uppdateringar i tre år.

Har Nokias mobiltelefoner bra kameror?

Nokias mobilkameror är bra, i vissa modeller riktigt bra, men aldrig helt fantastiska. Har du stort fotointresse och vill ha ett omfattande kamerasystem i din mobiltelefon, kanske du ska se dig om efter en annan tillverkare.

Vilka Nokia-mobiler har stöd för 5G?

Nokia 8.3 5G, Nokia G50 och Nokia XR20 har stöd för 5G.

Skriven av
Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent
Granskad av
Malin Almroth
Malin Almroth Head of Content

Kontakta Nokia

https://www.nokia.com/sv_se

-

Nokia , Torshamnsgatan 20, 164 40 Kista

Info om Nokia

Org nr: 502064-3861

Hjälpte den här informationen dig?