hand håller huaweimobilSnart sällar sig ännu en telefonmodell till Huaweis P40-serie. Foto: N.Z. Photography/Shutterstock.com

Lanseringar

Den 15 maj presenterade Huawei sin senaste mobiltelefon i P40-serien: Huawei P40 Lite 5G. Telefonen är snart redo för lansering på den europeiska marknaden, och enligt uppgift handlar det inte endast om en uppdatering av den befintliga P40 Lite utan snarare om en helt ny modell.

Vi har tidigare skrivit om Huaweis svenska släpp av lågprismobilen P40 Lite. Nu utökar Huawei sin P40-serie ytterligare och lanserar P40 Lite 5G på den europeiska mobilmarknaden. Enligt prisuppgifter från tillverkarens italienska hemsida, placerar sig den nya mobiltelefonen i Huaweis mellansegment. Översatt till svenska priser rör det sig om cirka 4 000 kronor. Det rapporterar Mobil.se.

En helt ny modell

Enligt Mobil.se är det inte bara en uppdatering av den befintliga P40 Lite vi har att vänta oss – Huawei P40 Lite 5G beskrivs nämligen som en helt ny modell. Lite 5G är något större och smalare än sin föregångare, men även några gram tyngre. I förhållande till telefonens totala yta, är även P40 Lite 5G:s bildskärm något större och har högre pixeldensitet.

Under skalet hittar vi Huaweis nya systemchip i mellanklassen Kirin 820 5G (7nm), som kompletteras av ett RAM-minne på 6 GB och ett internt lagringsminne på 128 GB. Precis som de andra modellerna i P40-serien får Huawei P40 Lite 5G tillgång till sina appar via Huaweis egen appbutik AppGallery, och använder sig alltså inte av Googles motsvarighet.

Mycket kamera för pengarna

På baksidan av Huawei P40 Lite 5G sitter en quad-kamera med AI-teknik. Huvudkameran på 64 MP har stöd av en ultravidvinkellins på 8 MP, en makrolins på 2 MP, samt en djupsensor på 2 MP. Det finns även möjlighet att spela in 4K-videor, filma slowmotion och filma med dubbel vy.

Den främre selfiekameran på 16 MP är enligt Huawei optimerad för fotografering i mörker.

Ännu inget datum för svensk lansering

Den internationella lanseringen av Huawei P40 Lite 5G är beräknad att äga rum den 28 maj, men det är ännu oklart när den nya mobiltelefonen når svensk mark.