Närbild på en exynos-krets.Snart kan Samsung överge sin egen Exynos-krets och bara använda Snapdragon-chip till sina kommande Galaxy S-modeller. Foto: MZinchenko/Shutterstock.com

Rykten

Samsungs mobilmodeller i S-serien har tidigare antingen utrustats med en Snapdragon-krets eller tillverkarens egna Exynos-krets, beroende på vilken marknad mobilerna ska släppas. Men framöver kan det bli samma krets oavsett marknad, och det verkar som att det är Samsungs egen processor som får ta ett steg tillbaka. Det skriver Mobil.se.

Processorn i Samsungs Galaxy S-modeller har varierat beroende på marknad, där vissa delar av världen har fått en mobil med Qualcomms Snapdragon-chip och andra med ett av tillverkarens egna Exynos. Om vi till exempel tittar på Samsungs S22-serie var det 70 procent av mobilerna som utrustades med Snapdragon och 30 procent med Exynos.

Men enligt analytikern och läckaren Ming-Chi Kuo kan det snart bli ändring på chip-variationen.

Alla S23-modeller kan få Snapdragon, oavsett marknad

Ming-Chi Kuo meddelar att Samsungs kommande Galaxy S23-serie bara kommer att anända en processor som nu går under namnet SM-8550, men som förmodligen sedan kommer döpas mom till Snapdragon 8 Gen 2.

Enligt Kuo är orsaken att Samsungs egen motsvarighet, Exynos 2 300, inte kan erbjuda samma höga prestanda som Qualcomms nya värsting-chip.

Samsung har haft problem med Exynos

Under de senaste åren har Samsung faktiskt haft en del problem med sina egna kretsar. Det har till exempel varit strul med både värme och prestandan, så det kommer egentligen inte som någon större överraskning om tillverkaren nu väljer att drar ner på Exynos-användandet i sina S-mobiler.

Håller på att ta fram en specialkrets för Galaxy S

Samsung meddelade tidigare under våren att de har planer på att ta fram en specialkrets för sina modeller i S-serien. Och det skulle ju också kunna innebära att övergången till Snapdragon är temporär i väntan på den exklusiva Galaxy S-kretsen.