Iphone 12 och Iphone 12 Pro visas upp i butikIphone 12 och Iphone 12 Pro ligger på första respektive andra plats av de mest sålda 5G-mobilerna i oktober. Foto: Hadrian/Shutterstock.com

Rapporter

Iphone 12 var den 5G-mobil som sålde allra bäst i oktober – trots att den såldes bara under de två sista veckorna i månaden. Försäljningen av Apples nysläppta flaggskepp ligger också långt före övriga kandidater enligt statistiken, skriver Macworld.

Analysföretaget Counterpoint Research har släppt en rapport som visar försäljningen av 5G-mobiler. Statistiken visar hur bra olika mobiler sålde under oktober månad 2020. Alla mobiltelefoner man har tittat på har varit mobiltelefoner med stöd för 5G.

Iphone 12 såldes i raketfart i slutet av oktober

Iphone 12 släpptes i mitten av oktober, och fanns alltså bara tillgänglig på marknaden under halva månaden. Ändå är det den modellen som sålde överlägset bäst av alla tio mobiler i undersökningen.

En orsak till detta är förmodligen att Apple släpper sina telefoner i princip samtidigt i hela 140 länder. Det är få av konkurrenterna som kan matcha detta.

Samsung, Huawei och Oppo har också modeller på topp tio

Apples Iphone 12 toppar alltså listan med 16 procent av försäljningarna. Syskonmodellen Iphone 12 Pro kommer på andra plats med 8 procent av försäljningarna. Tillsammans står modellerna därmed för nästan en fjärdedel av alla försäljningar av 5G-mobiler i oktober.

På tredje plats kommer Samsung Galaxy Note 20 Ultra, som har 4 procent av försäljningarna. Därefter är det ganska jämt mellan de tävlande, med 2–3 procent vardera.

Samsung har ytterligare två telefoner med på topp tio-listan: Galaxy Note 20 och Galaxy S20 Plus. Övriga placeringar intas av tre telefonmodeller från Huawei och två stycken från Oppo.

Väntas sälja bra även 2021

Counterpoint Research påpekar även att Iphone 12 finns på bästsäljarlistan för hela perioden januari–oktober 2020. Där landade den på sjunde plats. Där finns också Galaxy Note 20 Ultra 5G med på tredje plats.

Vidare tror Counterpoint Research att den starka försäljningen av Iphone 12-serien kommer att fortsätta under december och julhelgen, och även in på nästa år.