motorolas logga mot svart bakgrundHåller budgettelefonen Motorola Moto G8 Powers specifikationer vad de lovar? Foto: ricochet64/Shutterstock.com

Lanseringar

Motorolas nya Moto G8 Power ska enligt uppgift ha utrustats med stort batteri, prisvärd prestanda och en kamerauppsättning som inkluderar fyra linser med flera olika funktioner. M3 har testat om telefonens lockande specifikationer lever upp till förväntningarna.

Motorola har ännu en gång presenterat en mobiltelefon i sitt budgetsortiment. Till det rekommenderade priset 2 490 kronor erbjuder Moto G8 Power specifikationer som på pappret låter både prisvärda och imponerande. Men hur bra är Motorolas nya budgetmobil i praktiken? M3 har satt specifikationerna på prov.

Stor mobil med stort batteri

Bildskärmen på Moto G8 Power ligger på 6,4 tum, och utgör i förhållande till telefonens totala storlek 85,1 procent. Skärmen upplevs stor och ljusstark, och kan med tanke på prisklassen leverera bra kvalitet gällande färgåtergivningen.

Enligt M3 är marginalerna runt skärmen av det bredare slaget, och telefonen är med cirka en centimeters djup även relativt tjock om man jämför med många andra mobiltelefoner på marknaden. Designen och vikten på 197 gram förklaras av det stora batteriet på hela 5 000 mAh. M3 ger batteritiden godkänt, men menar att det är tveksamt om den extra kraften är värd telefonens tyngd och något klumpiga yttre.

Pluspoäng för prestandan

Moto G8 Power är utrustad med ett Snapdragon 665-chipset, och med ett typiskt avskalat gränssnitt signerat Android är användarupplevelsen enligt M3 både snabb och smidig. Chipsetet kompletteras av ett RAM-minne på 4 GB och ett internt lagringsminne på 64 GB, vilket kan utökas med ett externt microSD-minneskort.

Hårdvarans kapacitet gör telefonen lätt att använda för vardaglig surf, kommunikation och olika former av mediakonsumtion.

Minus för uppkopplingen

På minussidan i M3:s betygsskala hamnar Moto G8 Powers uppkoppling. När man kopplar upp sig mot wifi är det endast wifi-4 som gäller, vilket kan innebära lägre nedladdningshastigheter och sämre kompressionskvalitet när man till exempel videoströmmar. Uppkopplingen mot 4G-nätet får inte heller mer än godkänt.

En kamera med stora ambitioner

I Moto G8 Powers bakre kamerauppsättning ingår en huvudkamera på 16 MP, en ultravidvinkellins på 8 MP, en telefotolins på 8 MP och en makrolins på 2 MP. En till synes komplett uppsättning, men M3 menar att kvaliteten är varierande: huvudkamerans fokuskontroll och färgmättnad hamnar på minussidan, medan blixthantering och vidvinkellinsens optiska zoom hamnar på plus.

Inget som sticker ut

På det stora hela ger M3 Moto G8 Power godkänt och menar att det är en bra mobil med tanke på det låga priset. Man saknar dock jämnare kvalitet överlag och önskar att tillverkaren hade fokuserat på en sak i taget.