Fyra iphone 15-mobiler på rad.Den 22 september kommer den nya Iphone 15-serien ut i butik. Foto: Pressbild/Apple

Lanseringar

Igår gick Apples årliga lanseringsevent av stapeln och huvudnumret var givetvis den nya Iphone 15-serien. Laguppställningen är precis som förra året standard, plus, pro och pro max, och samtliga modeller börjar säljas den 22 september. Det skriver Ny Teknik.

Den nya Iphone 15-serien är nu alltså officiellt presenterad, och även i år är det en standard-, plus-, pro- och pro max-modell vi har att göra med. 

Iphone 15 och Iphone 15 Plus

De två billigare modellerna, Iphone 15 och 15 Plus, har båda utrustats med super retina xdr-skärmar, där de slimmade kanterna ska påminna en hel del om Iphone 14 Pro. Apple har dragit upp ljusstyrkan i hdr rejält och ska nu nå upp till 1 600 nits. Skärmstorleken ligger på 6,1 tum för Iphone 15 och på 6,7 tum för 15 Plus.

Båda två är utrustade med dynamic island, den lilla ön som ersätter utskärningen högst upp på skärmen, som förutom att dölja frontkameran även innehåller flertalet funktioner. Av fjolårets modeller är det bara pro-varianterna som kan erbjuda dynamic island, men i år får du alltså tillgång till den lilla ön även om du köper en av de enklare modellerna.

Nytt kamerasystem

Iphone 15 och 15 Plus har fått ett nytt kamerasystem. Huvudkameran på 48 MP är utrustad med en pixelsensor och 100 procent fokuspixlar, vilket ska ge snabb autofokus. Genom att kombinera hårdvarans och mjukvarans egenskaper kan den extra 2x-telefotofunktionen nu ge dig tre olika optiska zoomnivåer, närmare bestämt 0,5x, 1x och 2x. Och det är första gången vi ser det i en Iphone med dubbelkamera.

A16 Bionic-chip och usb-c-uttag

Både standard- och plus-modellen har ett A16 Bionic-chip, och är även utrustade med det omtalade usb-c-uttaget istället för Lightning.

Iphone 15 kostar mellan 12 000 och 16 500 kronor beroende på minneskonfiguration, och Iphone plus mellan 13 500 och 18 000 kronor.

Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max

Om vi växlar upp till Pro-modellerna finns det tydliga uppdateringar i designen. Apple har valt att packa in premiumlurarna i en ny typ av titan-design, vilket enligt tillverkaren själv är det mest exklusiva materialvalet hittills för en Iphone.

15 Pro och 15 Pro Max har skärmar på 6,1 respektive 6,7 tum, med uppdateringsfrekvens på 120 Hz. I toppen finns dynamic island-ön, precis som på de billigare modellerna.

Utrustade med ny generation av Apple Silicon-chipet

Pro-modellerna har utrustas med en ny generation av tillverkarens egna Apple Silicon-chip, närmare bestämt A17 Pro som ska vara det första mobilchipet på marknaden som baseras på 3nm-teknik. Prestanda och effektivitet är med andra ord i toppklass.

Även 15 Pro och 15 Pro Max har usb-c-uttag. Men här finns även stöd för usb 3, vilket möjliggör betydligt högre överföringshastigheter.

Pro Max kamera utmärker sig

Precis som de enklare modellerna har Pro-varianterna en huvudkamera på 48 MP, men här är sensorerna större. Jämfört med Iphone 14 Pro ska 15 Pros kamera även prestera bättre i svagt ljus. 15 Pro Max utmärker sig särskilt när det gäller kamerans zoom-egenskaper, och här finns även förbättrad bildstabilisering.

Pris från 14 995 respektive 17 995 kronor

Iphone 15 Pro kostar från 14 995 kronor, medan 15 Pro Max har ett startpris på 17 995 kronor. Du kan förbeställa Pro-modellerna från och med den 15 september, men leveransstarten är den 22 september.